Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REKOTRAT UNIVERZITETA U BEOGRADU

Danas obeležavanje 160 godina od rođenja Mihajla Pupina

Autor: Tanjug | 30.09.2014 - 08:55:00h | Komentara: 0

Centralna proslava obeležavanja 160 godina od rođenja naučnika Mihajla Pupina biće održana danas u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Pupin

Pupin

Kako je saopšteno iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, o srpskom velikanu i njegovom naučnom stvaralaštvu i doprinosu razvoju komunikacija govoriće, osim predsednika Nikolića, i srpski patrijarh Irinej, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi, eminentni profesori, privrednici i stručnjaci iz zemlje i sveta.

Predsednik Srbije otvoriće i izložbu o životu i stvaralaštvu Mihajla Pupina na kojoj će javnosti biti predstavljeno oko 200 fotografija i ostalih dokumenata i pisama iz života velikog naučnika.

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854 u Idvoru, a preminuo je 12. marta 1935. u Njujorku, gde je proveo veći deo života i ostvario naučnu i univerzitetsku karijeru.

Srpski naučnik je tokom Prvog svetskog rata bio među najaktivnijim Srbima koji su organizovali odlazak dobrovoljaca iz SAD u Srbiju, ali i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

Ličnom imovinom garantovao je finansijske aranžmane za Kraljevinu Srbiju čak i za kupovinu oružja za srpsku vojsku i dobrovoljce u Prvom svetskom ratu.

Posle Balkanskih ratova Pupin je na Mirovnoj konferenciji u Londonu, maja 1913, pomagao srpskoj delegaciji, dok je 1919. u Parizu bio i njen učesnik, pomogavši, između ostalog, da Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca postigne povoljnije razgraničenje posle Velikog rata.

Pupin je osnivač i nekoliko dobrotvornih fondova koji su nagrađivali najbolje učenikem poznavaoce književnosti, narodne poezije, guslarstva i srpske istorije, ali i koji su pomagali đacima sa područja današnje Vojvodine u školovanju.

Srpski naučnik bio je i među osnivačima zadužbine pri Narodno-istorijsko-umetničkom muzeju u Beogradu iz kojeg su kupovana srpska umetnička dela za muzej i objavljivane publikacije o srpskim starinama.

Pupin je osnovnu školu završio u Perlezu, srednju u Pančevu, da bi na studije otišao 1872. u Prag.

Posle dve godine emigrirao je u SAD, gde je godinama radio kao fizički radnik i pohađao večernju školu.


Prijemni ispit na Kolumbija koledžu u Njujorku položio je 1879, gde je zbog pokazanog znanja oslobođen školarine, a izdržavao se radeći fizičke poslove i dodatnim časovima koje je držao đacima.

Školovanje je nastavio u Kembridžu, u Velikoj Britaniji, a u Berlinu je doktorirao fizičku hemiju 1889.

Od tada, pa do 1929. bio je nastavnik fizičke matematike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, a tokom naučne karijere patentirao je više desetina pronalazaka.

Za autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka", objavljeno 1923. dobio je Pulicerovu nagradu.


Pupin je bio član više naučnih asocijacija širom sveta - Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsednik Njujorške akademije nauka.

Bio je počasni doktor 18 univerziteta širom sveta.

Umro je 12. marta 1935. u Njujorku i sahranjen je na groblju Vudlaun u Bronksu, SAD.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP