Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA NAS ČEKA U NAREDNIH PET NEDELJA U HAGU

Danas počinje suđenje Srbije i Hrvatske za genocid

Autor: Ekipa Alo! | 03.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Proces u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u kojem su Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid, počinje danas i trajaće pet nedelja, a prvi će istupiti Zagreb.

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, kao jedan od sudskih organa Ujedinjenih nacija, vodio je četiri procesa u vezi s događajima na području nekadašnje Jugoslavije (SFRJ) i dao jedno savetodavno mišljenje - o proglašenju nezavisnosti Kosova. Petnaestoro sudija najvišeg suda UN-a donelo je raspored prema kojem će prvi istupiti advokati i profesori međunarodnog javnog prava iz Engleske koji zastupaju Hrvatsku.

 

Prva nedelja
- U uvodnoj reči, Zagreb će u toku jedne sedmice objasniti zbog čega je podneta tužba protiv bivše SR Jugoslavije, kakva je bila priroda konflikta i najaviti koje će sve dokaze izvesti.


Druga nedelja
- Slede iskazi svedoka hrvatske strane.


Treća nedelja
- Pravni tim Srbije, predvođen Sašom Obradovićem, izneće odgovore na hrvatsku tužbu i kontraargumente kojima će pobijati navode zvaničnog Zagreba.


Četvrta i peta nedelja
- Sud razmatra i donosi odluku o procesu.

Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ očekuje da će, „ako bude pravde i poštenja“, Međunarodni sud pravde u Hagu proglasiti hrvatsku akciju „Oluja“ genocidom i ocenjuje da su Srbi „već sada na dobitku, jer će izneti svoju istinu“.

- Ako bude pravde, očekujemo da sud prihvati da je genocid počinjen u „Oluji“, a u drugim slučajevima da su bili ratni zločini. Ako kaže da to nije bio genocid, onda očekujemo da u obrazloženju presude kaže šta je to onda bilo, ako nije genocid - rekao je Štrbac za Srnu.

Hrvatska je tužbu zbog navodnog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnela u julu 1999. godine, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine. Sud i obe strane nisu saopštili identitet i broj svedoka.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da se Srbija veoma ozbiljno pripremala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid sa Hrvatskom i da raspolaže snažnim argumentima.

Savo Štrbac,  „Veritas“

Savo Štrbac, „Veritas“ | Foto: FoNet

Svetski eksperti u srpskom timu


Osim srpskih pravnika i diplomata, u timu su, prema pisanju agencije Srna, i svetski priznati stručnjaci, kao što su predsedavajući Međunarodnog udruženja proučavalaca genocida Vilijam Šabas i urednik Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesor Andreas Cimerman. Srpske interese pred Međunarodnim sudom pravde predstavljaće i urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Kristijan Tamz i poznati londonski advokat Vejn Džordaš.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP