Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DAČIĆ I VUČIĆ PONOVO U BRISELU

Danas presudna runda pregovora!

Autor: S. Vojinović - I. Kljajić - Blic | 18.04.2013 - 00:05:00h | Komentara: 2

Posle dana pauze, srpska delegacija pozvana je neplanski da danas ponovo dođe u Brisel na desetu rundu dijaloga s Prištinom. U Vladi Srbije juče u popodnevnim satima održan je sastanak predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, saznaje ''Alo!''. Oni su sinoć krenuli u Brisel sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom.

Skovali strategiju za Tačija: Dačić i Vučić

Skovali strategiju za Tačija: Dačić i Vučić | Foto: Milan Obradović

- Tom prilikom Dačić i Vučić obavestili su Nikolića o sastanku u Briselu u sredu i dogovorili se o strategiji za eventualni odlazak na desetu rundu pregovora. Dogovoreno je da srpski tim ne sme da odustaje od svojih zahteva, da mora da bude kontstruktivan i da ne naseda na eventualne provokacije druge strane, jer smo tako blizu dogovora - rečeno nam je u pregovaračkom timu Beograda.

Pregovori

Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

Sastanak u podne, ali pre toga sa šefom Natoa
 

Zvanični nastavak dijaloga Beograd-Priština zakazan je u podne, a trilateralnom sastanku na kome će učestvovati i Ketrin Ešton, prethodiće i jutarnji sastanak sa Andresom Fog Rasmunsenom, generalnim sekretarom NATO.

Rasmunsen će na sastanku prezentirati garancije za bezbednost Srba na Kosovu i Methohiji, odnosno da buduća kosovska vojska neće biti na administrativnoj liniji sa Srbijom.

Grubješić nije u srpskom timu!

U Brisel su otputovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i šef Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin, a ovog puta u timu Beograda nije potpredsednica vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić.

Policija Kosova po etničkom ključu

Kadrovski sastav Kosovske policijske službe, inače, ubuduće će biti proporcionalan nacionalnom sastavu u određenim opštinama.

Dinkić: Priština će odustati od članstva u UN

Lider URS i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da očekuje da će Priština odustati od članstva u UN.

- Članstvo Kosova u UN je neprihvatljivo za nas i očekujem da će Priština odustati od toga. Ne očekujem da će EU vršiti dodatni pritisak na Srbiju, jer samo mi maksimalno napravili kompromise - naveo je Dinkić.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Miloš Perić

Pregovarači na soku od paradajza


Srpskoj delegaciji u Briselu je ponuđen skroman obrok. Kako otkriva naš izvor blizak našem timu, najpre su bili posluženi vodom, đusom i sokom od paradajza. Posle sat vremena na sto su izneti kanapei, koji su za Belgijance sigurno bili ukusni, ali naše pregovarače nisu oduševili. I na kraju su posluženi sitnim kolačima.

Kesić: SAD da pritisnu Tačija ako žele dogovor

Ako Sjedinjene Američke Države žele da Beograd i Priština postignu dogovor u briselskim pregovorima, treba da "pritisnu" kosovskog premijera Hašima Tačija da potpiše sporazum, ocenio je vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

On je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga istakao da je sada Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma.

đđ

Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Hašim Tači | Foto: Mario Salerno

Za razliku od pregovaračkog tima Beograda, koji se juče vratio redovnim obavezama, kosovski premijer Hašim Tači nije ni stigao u Prištinu jer je na zahtev visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton vraćen iz Ljubljane u Brisel sa svim saradnicima na dodatne konsultacije!

Iz kabineta Ketrin Ešton stigla je poruka da su razlike između dve strane ''stvarno male''.

- Ketrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora - rekla je njena portparolka Maja Kocijančič, ali nije otkrila da li je novo okupljanje znak da je i kosovski premijer Hašim Tači pristao na ponuđeni sporazum.
Prethodna maratonska runda dijaloga završila se porukom premijera Srbije Ivice Dačića da je ponuđeno prihvatljivo za srpsku stranu, ali i odbijanjem Tačija i njegovim naknadnim uslovom da sporazum veže za članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Evropljani ga vratili  iz Ljubljane: Hašim Tači

Evropljani ga vratili iz Ljubljane: Hašim Tači | Foto: AP

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da dogovora između Beograda i Prištine neće biti dok se ne reši upravo ovaj novi uslov Kosova, ali i i pitanje prisustva bezbednosnih snaga Kosova u srpskim sredinama. Za njega je najnovija ponuda u Briselu bolja ukoliko zaista sadrži da je Srbija dobila policiju koja bi odgovarala etničkom sastavu opština na Kosovu, na čijem čelu bi bio Srbin, kao i određene ustupke u oblasti sudstva.

- Mislim da je sada situacija drugačija nego pre nekoliko nedelja, jer je manje-više izvesno sada da je Beograd spreman da prihvati ponudu EU, mada je sada dodat novi uslov - stolica u UN. Svi su bili svesni da će pitanje stolice u UN doći na dnevni red, ali da se to ostavljalo po strani, da se reši u okviru sveukupnog rešenja kosovskog problema - objašnjava on.

Poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković kaže za “Alo!” da se ne može smatrati dobitkom situacija u kojoj se stolica u UN menja za stolicu regionalnog komandira policije ili sudije. Ona kaže da i ponuđeni sporazum donosi potpuno nepredvidivu budućnost za Srbe severno od Ibra, a srpsko stanovništvo u enklavama i dalje će ostati da preživljava “ni na nebu ni na zemlji”.

Sanja Dačić

Sanja Dačić | Foto: Miloš Perić

Dačićeva supruga imala operaciju

Premijer Ivica Dačić tokom pregovora u Briselu bio je u posebnom grču i zbog činjenice da je njegoca supruga Sanja tog dana imala operaciju.
- Dačić je nekoliko puta tokom pauza zvao Beograd da se raspita kako je Sanja podnela operaciju. Međutim, to se nije odrazilo na njegovo aktivno učešće za pregovaračkim stolom, a nikada nije ni pomišljao da se ne pojavi na zakazanoj rundi dijaloga - kaže naš izvor.
 

Poslednji komentari
  • Брат Србин Vreme: 19.04.2013 08:50h

    Тешко нама само,зна се како могу ови преговори да заврше,да се одрекнемо дела државе ради Европе,да прошла влада је сад на власти више би се уплашио,Вучић ми улива колико толико поверење да неће издати свој народ.

  • Бранислав Vreme: 19.04.2013 10:27h

    ..завршна рунда одрицања Србије од Косова и Метохије се приближила...данас ће се потписати срамни споразум са ЕУ и Тачијем ако се наши "преговарачи" у последњем моменту не дозову памети...Боже буди на помоћи најпре Србима на Косову и Метохији а онда и свима нама који споразум са ЕУ сматрају издајом !...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP