Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRVI MAJ

Danas se obeležava Međunarodni praznik rada

Autor: Tanjug | 01.05.2013 - 07:32:00h | Komentara: 1

U Srbiji i u svetu danas će nizom manifestacija biti obeležen 1. maj - Međunarodni praznik rada.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić će sa saradnicima i predstavnicima sindikata policije prisustvovati Promajskim urankom u Nastavnom centru MUP-a na Makišu, a potom će sa predsednikom beogradskog odbora SPS Aleksandrom Antićem položiti venac na spomeniku Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Uranak

Uranak uz prijatelje i prirodu... | Foto: R. Gatel

Nekoliko sindikalnih organizacija odvojeno će obeležiti Međunarodni praznik rada, pa će Savez samostalnih sindikata Srbije organizovati simbolično okupljanje članova na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsednik Veća tog sindikata Zoran Mihajlović očekuje da će okupljanju na Trgu Nikole Pašića pridružiti 1.500 radnika, a najavljuje da će nakon uvodnih govora sindikalci prošetati ulicama u centru grada, kako bi ukazali na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost.
Srbija, kako je napomenuo Mihajlović, kada su te teme u pitanju nema razloga za zadovoljstvo.

"Vreme koje je sada pred nama i iza nas nameće pitanje i potrebu da se iskaze nezadovoljstvo stanjem u društvu i položajem zaposlenih. Situacija je takva da se od 1. maja do 1. maja vrlo male promene dešavaju", rekao je Mihajlović Tanjugu.

On je ukazao da je nezaposlenost dosegla ganicu od 30 odsto, da se i dalje radi za minimialac, a da poslodavci ne isplaćuju ni minimalac, kao i da se ne uplaćuju porezi i doprinosi.

Međunarodni praznik rada će na Trgu Dimitrija Tucovića, polaganjem venaca, obeležiti i Udruženi sindikati Srbije Sloga, Policijski sindikat i Novi sindikat zdravstva, a potom se prošetati do Terazijske česme.

Pokret socijalista će u Kragujevcu obeležiti i Medjunarodni praznik rada i Dan Pokreta socijalista.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada se više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada, osmočasovno radno vreme i slično.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine, a kao odgovor tim zahtevima usledila je represija.

U sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane, a sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Od 1890. godine, prema odluci Drugog kongres Radničke internacionale, 1. maja se širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

U Srbiji je 1. maj prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu, a u našim krajevima se u poslednje vreme ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.

Najbolje destinacije za obeležavanje današnjeg praznika za vas je odabrao Alo.rs!

Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 01.05.2013 10:33h

    misko • 13 hours ago**** i kraljevi i kraljice,vekovni tlacitelji malog coveka.Moj deda je za vreme kralja kopao ceo dan za 1kg brasna,jednog dana je usao u pekaru da kupi psenicni hleb,gazda pekare mu je rekao,da je psenicni hleb za gospodu a za seljacine stoku repatu, je proja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP