Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTETU PRIJAVILO 126 OPŠTINA

Danas stupio na snagu zakon o poplavama!

Autor: Beta | 22.07.2014 - 15:03:00h | Komentara: 0

Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, koji će važiti narednih godinu dana, stupio je danas na snagu, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Foto: Masanori Jošida

Skupština Srbije je taj zakon, kao specijalni zakon, usvojila 18. jula, kako bi uredila otklanjanje posledica poplava i obuhvatila sve opštine i gradove pogodjene tom prirodnom nepogodom.

Tim specijalnim zakonom predvidjeno je da će se otklanjanje posledica poplava obavljati po programu koji donosi Vlada Srbije, na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.
Programom će biti utvrdjene mere i kriterijumi za pružanje pomoći u obnovi i saniranju objekata.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije da je rok za utvrdjivanje tog programa 15 dana od donošenja zakona.
Predvidjeno je da se novac za otklanjanje posledica poplava i klizišta obezbedjuje iz budžeta Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave, donacija, priloga i poklona, prihoda od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, finansijske pomoći EU, kao i iz sredstava javnih preduzeća.
Do sada je štetu od poplava i klizišta prijavilo 126 opština, a zakonom je predvidjeno da oni koji još nisu prijavili štetu, to mogu da učine u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.
Šteta od poplava koje su polovinom maja pogodile Srbiju posle jake kiše, procenjena je na 1,5 milijardi evra (oko pet odsto BDP), a na medjunarodnoj donatorskoj konferenciju u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra povoljnih kredita i donacija za pomoć u otklanjanju posledica poplava.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP