Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

URNEBESNO

DANAS U ALO!: Slobin pogrebnik okupio „Topaloviće” iz bivše Jugoslavije!

Autor: Ekipa Alo! / Momčilo Petrović | 04.05.2014 - 22:30:00h | Komentara: 0

Juče je održana "grobarijada" u Požarevcu!

Radiša Mihajlović Drnda

Drnda glogovim kocem seče tortu u obliku mrtvačkog kovčega

Zabrana

Radiša Mihajlović zvani Drnda, koji je 2006. dovezao Miloševićevo
telo iz Haga, organizovao skup više od 300 vlasnika pogrebnih radnji.
Gosti su dočekivani uz grobarsko kolo, a služilo se Pantelijino pečenje.

Reportažu sa ovog urnebesnog skupa sutra možete pročitati u "Alo!" novinama.

 

Kako radi najuspešniji srpski pogrebnik Radiša Mihajlović Drnda 

Vaše je samo da umrete...

Njemu pripisuju slogan: „Vaše je samo da umrete, sve ostalo je naša briga“. Njegovo preduzeće ima najviše pogrebnih vozila u Evropi. On je kralj grobara - Drnda.

Kad u Evropi umre neki gastarbajter iz naših krajeva, kažu „Otiš’o kući sa Drndu“. Drnda, kršteno Radiša Mihajlović (61), vlasnik je pogrebnog preduzeća „Drnda internacional“ i prevozi pokojnike iz belog sveta u zavičaj, mahom u istočnu Srbiju.


I sam je bio na privremenom radu u inostranstvu kad mu je umro najbolji drug. On je organizovao transport njegovog tela i skupo ga platio. Video je da su pare u tom poslu. Dve godine kasnije, u Kučevu je otvorio svoju radnju, a danas mu je centrala u Požarevcu.

- Uveo sam nemačku disciplinu u poslovanje, iskustvo pokupljeno u svetu, i ono nešto moje... - objašnjava uspeh.

Drnda (desno) je uveo nemačku disciplinu u poslovanje

Drnda (desno) je uveo nemačku disciplinu u poslovanje
A da je uspešan, jeste: ima radnje po celoj istočnoj Srbiji, 22 specijalna „mercedesa“ i, što je važnije, dobar glas. Sve to jer je u praksi primenio onaj slogan s početka teksta. U svakoj njegovoj radnji prodaju se sanduci i ostala pogrebna oprema, odeća u crnoj boji raznih modela i veličina, i sve ono što asortiman jednog pogrebnog preduzeća čini potpunim: umrlice, florovi, cveće... Ali kod „Drnde“ je jedan ugao u svakoj radnji rezervisan za osnovne potrepštine: dezodoransi i sapuni, četkice za zube i brijanje, češljevi, žileti... i uz to ukusni neseseri živih boja. Sve to, naime, prema lokalnim običajima stavlja se u sanduk, da se pokojniku nađe na onom svetu, a Drnda se pobrinuo da olakša muku ožalošćenima.

U drugoj vitrini izložene su verne imitacije zlatnih burmi i prstenja, naušnica, ogrlica i satova - sve namenjeno poslednjem ukrašavanju i ostavljanju utiska na žive, ali ni to nije sve:


- Ako je pokojnik nosio štap, imamo razne modele. Kišobrane isto, i šešire, kačkete... - kaže Drnda, razbijajući predrasudu o tome da se za ukop pokojniku obuvaju kartonske cipele.


- Tražio sam i po Nemačkoj i po Italiji, nema to... Nudimo prave po ceni od 1.800 dinara - kaže poslovno.

A dokle ide briga za ožalošćene, svedoči podatak da Drnda prodaje i metle. Običaj je, naime, da se po iznošenju pokojnika iz kuće soba počisti isključivo novom metlom, pa je Drnda i na to mislio. U standardnu ponudu ulaze i žene koje će na grobu naricati. Obično se traže tri, ali Drnda može da ih nađe koliko treba.


Naravno, spreman je da se prilagodi i specijalnim zahtevima: da mušteriju pusti da legne u sanduk i proveri njegovu udobnost, da pokojnika, po želji porodice, proveze pored svih za života mu omiljenih mesta u gradu, da trubi pri ulasku u selo... Jedan je testamentom tražio da mu na prvu godišnjicu smrti organizuju slavlje, pa je Drnda našao šator, muziku, pevačicu u kratkoj suknji... Veselje je trajalo celu noć!


A kad je u Požarevcu sahranjivan Slobodan Milošević, kroz grad ga je vozio Drnda lično.


- Cveće je bilo nabacano na haubu da ništa nisam video. Pored mene je išao tadašnji predsednik opštine i govorio mi: „Drndo, levo... sad ispravi“ - seća se tog dana... „Slobin mercedes“ i danas rodbina pokojnika najviše traži, iako je nabavio novije i luksuznije modele.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP