Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SASTANAK

Danas UO Instituta o merama nakon upada Sjekloće

Autor: Tanjug | 29.01.2015 - 11:18:00h | Komentara: 0

Sednica Upravnog odbora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, na kojoj će biti razmatrani događaji nakon upada Veselina Sjekloće u prostorije Instituta na Voždovcu, biće održana danas, najavljeno je iz Ministarstva prosvete.

Veselin Sjekloća, studirao devet fakulteta

Veselin Sjekloća | Foto: Dušan Milenković

Sednici će prisustvovati i predstavnici Ministarstva prosvete i članovi Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu, čiji je institut član, i Upravni odbor trebalo bi da odluči o daljim merama.

Institut je u utorak, 27. januara uzurpirao Veselin Sjekloća, navelo je Ministarstvo i saopštilo da se, nakon normalizacije situacije, očekuje da se danas istraživači vrate uobičajenim aktivnostima.

"Situacija koja se u utorak dogodila na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo vrlo je opasna. Radi se o našoj vrhunskoj naučnoistraživačkoj ustanovi koja se bavi izuzetno osetljivom i važnom delatnošću, uključujući i molekularno genetičke analize za potrebe građana Srbije i regiona. Radi se između ostalog o analizama za potrebe pacijenata koji boluju od retkih bolesti", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

On je istakao da će Ministarstvo zaštititi Institut i neće dozvoliti da se ponove slična dešavanja kojima su ugroženi naučni radnici, njihov rad, funkcionisanje Instituta, kao i imovina Srbije.

U saradnji sa Javnim pravobranilaštvom, uprava Instituta i Ministarstvo su preduzeli sve mere da se ova situacija hitno razreši.

Prema informacijama direktoke Instituta Jelene Begović, 26. januara je Sjekloća deponovao potpis u Banca Intesa kao zakonski zastupnik Instituta, na osnovu dokumenata o kojima nije obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ni drugi pravni subjekti u državi koji su odgovorni za rad Instituta.

U utorak oko 9 časova, Sjekloća je sa svojim advokatom i obezbeđenjem ušao u obezbedjene prostorije Instituta.

I posle višestrukih intervencija policije on je odbio da napusti zgradu Instituta, međutim, juče u prostorijama Instituta nije bilo neovlašćenih lica, a osetljivi biološki materijali su bili bezbedni i pod kontrolom, saopštilo je Ministarstvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP