Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Današnji studenti su zdraviji, jači i manje gojazni od ranijih generacija!

Autor: | 30.03.2015 - 09:55:00h | Komentara: 0

Zdravlje studenata se iz godine u godinu poboljšava, a čak tri četvrtine mladih redovno vodi računa o svom fizičkom stanju. Ove lepe vesti nam stižu iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, a njihovi podaci pokazuju i da su mladi sve skloniji redovnom vežbanju, kao i da izbegavaju alkohol i cigarete.

Studenti

Foto: Nemanja Kostić

Ako se uporede analize podataka od 2003. i 2014. godine, jasno se vidi da današnje generacije akademaca mnogo više pažnje posvećuju zdravom životu. Tako je prošle godine 83 odsto studenata treće godine izjavilo da su nepušači, dok je 11 godina pre toga taj procenat bio znatno manji i iznosio je skoro 72.

Isto važi i za bavljenje sportom, jer danas sve više studenata redovno ili povremeno trenira nešto, dok je sve manji broj onih koji nemaju fizičke aktivnosti.
Možda upravo zato mladi danas sve manje pate od bolesti gojaznosti. Naime, za deceniju se ovaj procenat drastično smanjio, pa sada imamo četiri i po puta manje gojaznih akademaca nego 2003. godine.
S druge strane, današnje generacije studenata su nešto krupnije nego ranije, pa je tako prosečna težina momaka porasla skoro za dva kilograma, a devojke su nam teže u proseku za kilogram i po. I dok je jači pol zadržao skoro istu visinu od 182.8 centimetara, dame su nam se smanjile preko pola centimetra i sada imaju metar i 68.8 centimetara. Ipak, subjektivan osećaj je da su generacije sve više.

Opširnije na sajtu 24 sata.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP