Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČUDNO ALI USPEŠNO POSLOVANJE ŠVEDSKE BANKE

Darežljivi šef: Onom ko ide u penziju daje 1,7 miliona evra!

Autor: BBC | 07.01.2014 - 14:31:00h | Komentara: 1

Anders Bouvin šef je švedske Handelsbanken banke. Ne isplaćuje sebi milionske godišnje bonuse, ali zato bogato nagrađuje odanost svojih dugogodišnjih radnika.

Anders Bouvin

Anders Bouvin (55) je izvršni potpredsednik jedne od najuspješnijih švedskih banaka, Handelsbanken. Za razliku od ostalih bankara on sebi ne isplaćuje milionske godišnje bonuse, a svoje odane radnike bogato nagrađuje za dugogodišnji rad.
Handelsbanken je drugačija po tome i što deo profita, koji prelazi postavljene norme, ide u fond iz kojeg se dele nagrade zaposlenima. Ipak, taj im novac pripada tek s navršenih 60 godina. Neki članovi osoblja pred penzijom sada dobijaju i do 1,7 miliona evra. Tako Handelsbanken podstiče dugoročno razmišljanje i nagrađuje dobar rad, piše BBC.


Otac mu je imao rudnik: Bogatstvo mu ništa ne znači

Bouvin je rođen u Africi, u tadašnjoj Rodeziji, u imućnoj porodici. Otac mu je bio počasni konzul i vlasnik jednog od rudnika.
- Nisam ništa znao o poslovnoj politici banke, samo sam bio srećan što sam dobio posao. Ipak, uskoro sam shvatio da sam završio u kompaniji čije se vrednosti u potpunosti podudaraju s mojima, kaže Bouvin.
Izdašne nagrade, koje danas deli radnicima, ovom bankaru verovatno ne znače mnogo s obzirom na bogatstvo kojim raspolaže.
S deset godina Bouvin se preselio u Švedsku gde je stekao diplomu iz ekonomije na Univerzitetu u Lundu. Handelsbanken, u kojoj se zaposlio 1985., bilo je njegovo prvo radno mesto.
Slogan “Poslovnica je banka” osigurao je Handelsbankenu u prvih devet meseci prošle godine milijardu dolara profita nakon svih poreza.

Handelsbanken

Šef ekspoziture odlučuje o kreditu

Ulaganje u korisničku službu i saradnja s lokalnom zajednicom ključ je dobrog poslovanja. Šef svake ekspoziture ima slobodu odlučivanja o izdavanju kredita na osnovu kontakta jedan na jedan s klijentima. Upravo nekonvencionalan, i za mnoge dosadan princip poslovanja, ovoj banci osigurao je veliki uspeh.
Rastuća popularnost banke meri se i širenjem njenih poslovnica. U Velikoj Britaniji ima čak 169 ekspozitura od Aberdina u Škotskoj do juga Engleske.
Poslednji komentari
  • KAPITALISTA Vreme: 07.01.2014 17:33h

    MA NE DAJE ON, NEGO JADNI KLIJENTI KOJIMA JE ODRANA KOZA SLEDJA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP