Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA DOBIJA NOVOG AMBASADORA PRI UNESKU

Darko Tanasković umesto Zorice Tomić!

Autor: I. Kljajić | 02.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Darko Tanasković, nekadašnji ambasador u Turskoj i Vatikanu, vraća se u diplomatiju i, kako „Alo!“ saznaje, uskoro će popuniti ambasadorsko mesto u Parizu u misiji Srbije pri Unesku!

Darko Tanasković

Darko Tanasković | Foto: Dušan Milenković

Iako su razgovori o njegovom novom diplomatskom angažovanju prilično odmakli, naš izvor u Ministarstvu spoljnih poslova kaže da su prevremeni izbori zakočili ovu proceduru, pa će zvanično imenovanje sačekati novu vladu.


Tanasković za naš list potvrđuje da je bilo razgovora o tome da preuzme ambasadorsku dužnost pri Unesku, ali ne želi da otkrije ko ga je iz penzionerskog statusa ubedio da se ponovo aktivira u diplomatiji.

Zorica Tomić

Zorica Tomić | Foto: Dejan Živančević


- Nije to bio predlog baš sa jednog mesta, ali mogu da vam kažem da su iz određenih krugova dobili ideju da bih ja, zbog kompetencija, mogao da preuzmem dužnost ambasadora Srbije pri Unesku. Bilo je dosta razgovora o toj ideji, a onda su se desili izbori. Iskren da budem, ne znam u kojoj je to trenutno fazi.
Pretpostavljam da će sve biti jasnije kada se formira nova vlada - objasnio nam je Tanasković. Ovaj filolog orijentalista radio je kao profesor na fakultetima, a u diplomatiju je zakoračio 1995. kao ambasador SRJ u Turskoj. Tokom 1998. i 1999. istu dužnost obavlja u Azerbejdžanu, a od 2002. do 2008. bio je ambasador pri Svetoj stolici i Malteškom redu.

Zoričini skandali


Mesto ambasadora pri Unesku je krajem 2013. upraznila Zorica Tomić, čiji je mandat u Parizu obeležio veliki skandal oko luksuznog dupleksa u kojem je živela. Uprkos otkriću medija da joj je Vlada Srbije iznajmljivala stan za 7.000 evra mesečno, Tomićeva je uspela da izgura skoro ceo četvorogodišnji mandat i opozvana je tek u novembru prošle godine.

Poslednji komentari
  • gradjanin Vreme: 12.04.2014 12:01h

    Stvarno ne razumem. Kako orijentalnog filologa salju za ambasadora u UNESCO?.A arabista na ambasadorskim mestima nema. Njemu, ako je mesto u diplomatiji onda je to u Kuvajtu ili Egiptu. Jer on nije profesionalni diplomata. I poznaje arapski. Dake jedino ga arapski kvalifikuje za ambasadoraDok nam u Eguptu sedi gospodin Dragan Bisenic koji niti je diplomata, niti je studirao medjunarodne osnose a kamoli Bliski istokj, niti zna arapski, dotle arabistu salju u Pariz, valjada da bi ispijao kafe na San Zelizeu

  • Milanka Vreme: 03.05.2014 09:24h

    Ko to moze da objasni. Vidim da je Darko Tanaskovic bio recnezent knjige o Mladoj Bosni. Stvarno ne razumem, zar za knjigu iz istorije nisu strucniji istoricari od lingvista?

  • stefana Vreme: 04.05.2014 09:10h

    Nema tu niceg cudnog. On je clan Trilateralne komisije Dejvida Rokfelera i Zbignjeva B]ezinskog http://www.ewb.rs/advisory.aspx

  • milanka Vreme: 05.05.2014 12:51h

    Како Трилатерала гради имиџ , јер нико не проверава чињенице, види се из следећег.Дарка Танасковића представљају као највећег исламолога у земљи и једног од највећих на свету. АЛи нико није погледао шта каже гоогле ако сада тамо упишете islamology добијете 40,100 results (0.15 seconds) . А Дарка ТанаСковића нема ни на последњем месту.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP