Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NALJUTILI IH REKLAMOM

ĐAVOLJA POSLA: Ovo je spot čiju zabranu traže sindikati! (VIDEO)

Autor: Beta | 11.06.2014 - 08:42:00h | Komentara: 2

Zbog toga što se, kako navode, Zakon o radu i sindikati "predstavljaju kao đavolja prepreka za buduće zapošljavanje", Savez samostalnih sindikata Grada Kragujevca i Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su od RTS-a da se prekine emitovanje spota Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Đavolja posla

Savez samostalnih sindikata Grada Kragujevca zatražio je od Radio-televizije Srbije (RTS) da prekine emitovanje novog spota Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled) o radnom zakonodavstvu.
Kako ističe taj sindikat, spot Naleda pod nazivom “Đavolja posla” “na grub način obezvređuje i ruga se znanju, obrazovanju, radu i osporava ustavno pravo na sindikalno organizovanje, bolovanje, godišnji odmor, otpremninu”.
Kagujevački Savez samstalnih sindikata je u otvorenom pismu vršiocu dužnosti direktora Javnog servisa Nikoli Mirkovu zatražio i “izvinjenje narodu Srbije”.
Zahtev Kolegijumu RTS-u da odmah povuče spot kampanje “Pitajte Kada – Đavolja posla”, u kome se Zakon o radu i sindikati “predstavljaju kao nekakva đavolja prepreka za buduće zapošljavanje” i da se javno izvini svim radnicima Srbije uputili su i Udruženi sindikati Srbije “Sloga”.
- Ovakav spot, napravljen u bilo kojoj demokratski uređenoj državi izazvao bi skandal i veliki revolt u javnosti, međutim, u okolnostima sve prisutnije cenzure i samocenzure i straha od otpuštanja i gubitka radnog mesta takva reakcija izostaje – ističe “Sloga”.

Na sajtu Naleda (naled-serbia.org) navodi se da spot “Đavolja posla”, koji je peti po redu u zajedničkoj antibirokratskoj kampanji “Pitajte kada” koju ta organizacijia sprovodi sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), “u fokus stavlja loše strane radnog zakonodavstva iz ugla nezaposlenih”.
- Dosadašnji pregovori o novom zakonu o radu usmereni su na rešavanje prava zaposlenih i poslodavaca dok je više od 750.000 registrovanih nezaposlenih lica neopravdano zapostavljeno, iako je upravo zbog njih najviše potrebna izmena zakona – navodi se na sajtu Naleda.
Poslednji komentari
  • Bratanac Vreme: 11.06.2014 11:07h

    Iza spota stoje predstavnici multinacionalnih kompanija koje pokušavaju da prava zaposlenih u Srbiji dovedu na nivo Tajlanda, Pakistana ili Vijetnama. Ko ne veruje, neka pogleda na sajtu NALED-a organizacionu strukturu.

  • drLaki Vreme: 11.06.2014 14:37h

    Daleko smo mi i od srednjeg veka. Jos ce poceti spaljivati neistomisljenike.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP