Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U PRIPREMI ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA U SRBIJI

Deca će imati mamu Adama i tatu Stevu!

Autor: Ružica Kantar | 29.05.2013 - 18:30:00h | Komentara: 11

Ukoliko bude usvojen, zakon će doneti mogućnost da gej partneri imaju pravo na suživot sa detetom jednog od njih, odnosno da dete živi sa dve mame ili dvojicom tata

Gej par

Gej par | Foto: Reuters

U Srbiji se priprema teren za zakonsko priznavanje porodica koje bi se sastojale od deteta i dva roditelja istog pola, saznaje „Alo!“! Naime, ukoliko bude usvojen model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, prvi put u našoj zemlji bilo bi pravno priznato da dete životni prostor deli sa dve mame ili dvojicom tata!

Registrovanje zajednice pred matičarem
Prema postojećem modelu zakona, istopolni partneri koji žele da registruju zajednicu dužni su da podnesu usmeni ili pismeni zahtev za registraciju kod matičara opštine na čijoj teritoriji žele da se registruju. Uz zahtev za registraciju, partneri prilažu dokaz o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih, a strani državljani putnu ispravu ili ličnu kartu za strance. Partner koji je ranije bio u braku ili registrovanoj istopolnoj zajednici podnosi i dokaz da je prethodni brak, odnosno istopolna zajednica, prestao. Ako utvrdi da su ispunjeni uslovi za registraciju, matičar u dogovoru sa partnerima zakazuje dan i čas registracije.

„Registrovani partneri imaju pravo na održavanje ličnih odnosa i sa maloletnom decom drugog registrovanog partnera sa kojima ih vezuje posebna bliskost, osim ako ovo pravo nije ograničeno sudskom odlukom”, stoji u članu 15 modela zakona o registrovanim istopolnim zajednicama u Republici Srbiji, o kojem će 4. juna predstavnici ministarstava pravde i rada razgovarati sa LGBT organizacijama. Ovaj model predviđa i da „maloletno dete jednog registrovanog partnera ima pravo na izdržavanje od strane drugog”. Profesor Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija, koji je i pripremilo ovaj predlog, kaže da je cilj ovog modela otvaranje dijaloga o budućim zakonskim rešenjima vezanim za obezbeđivanje pune jednakosti LGBT zajednice u uživanju prava vezanih za bračne i porodične odnose.

Gej roditelji

Gej roditelji | Foto: AP

- Istopolni partneri su i ranije živeli u zajednici sa detetom ili decom, no ovaj model predviđa da se takav odnos pravno prizna i postavi na pravne osnove.

Šta sve podrazumeva model zakona:
Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama između ostalog reguliše:
1. Pravo na međusobno izdržavanje
registrovanih partnera
2. Pravo na nasleđivanje
3. Pravo na naknadu štete u slučaju smrti
ili naročito teškog invaliditeta
4. Pravo na poresko oslobođenje u pravnim
poslovima između registrovanih partnera
5. Prava u slučaju bolesti
6. Prava iz penzijskog, zdravstvenog, i
socijalnog osiguranja
7. Prava u toku krivičnog postupka i
izvršenja krivičnih sankcija

Cilj je da se privatni odnos istopolnih partnera, uključujući i njihov odnos sa decom, pravno reguliše, umesto da se kao do sada pravimo da ti odnosi ne postoje - poručuje Gajin. Inače, u Kancelariji za ljudska i manjinska prava, koja učestvuje u organizaciji radnog sastanka 4. juna, napominju za naš list da ovo nije nacrt zakona, već da se radi o „mogućim rešenjima” o kojima će reći svoje mišljenje o daljim koracima i da li će ih uopšte biti.
- Dalek je put u Srbiji do gej brakova, toga su svesni i oni koji pripadaju LGBT zajednici. U predloženim rešenjima nema reči o usvajanju dece, braku, izjednačavanju sa bračnim i vanbračnim zajednicima zasnovanim na Porodičnom zakonu, već je reč o regulisanju praktičnih pitanja i problema sa kojima se LBGT osobe koje žive zajedno po 10 ili 20 godina susreću - poručuje za „Alo!“ Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
 

Poslednji komentari
  • Panta Vreme: 29.05.2013 19:06h

    Ova glupost nikada nece proci, a ako se slucajno progura na mala vrata imacemo novu verziju Beograda u flamenu.

  • ana Vreme: 29.05.2013 19:22h

    Ovo je dokaz koliko se svijet izopacio.Bog je stvorio oba pola Sa razlogom,brak je nesto sveto,i bilo bi bolje pobrinuti se o Romima,djeci koju napadaju pedofili,o svakodnevnim problemima gdje se I te kako krse ljudska prava.Srbija zeli u EU pa pjedite I ovaj zalogaj,dvije male,dvije tate.Mozda Adam I Stevo budu u parliamentu,sretan put, a mi papci iz Srpske preferisemo suprotne polove,nismo cool, ha,ha

  • Marija Vreme: 29.05.2013 20:54h

    I kako ja onda svom detetu od 4 godine da objasnim zasto nema dve mame?????????

  • md Vreme: 29.05.2013 21:08h

    da nece mozda crkva da spreci

  • jaaa Vreme: 29.05.2013 21:37h

    Bolje je da decu usvoji gay par, nego neki str8 manijaaci koji ih maltretiraju, i bolje da budu u gay porodici nego u domu..ili oni sto ih naprave i rode pa ih posle zlostavljaju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP