Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SVU SREĆU

Deca otrovana u vrtiću su dobro!

Autor: Tanjug | 12.05.2014 - 09:03:00h | Komentara: 0

Deca iz predškolske ustanove "Veselo detinjstvo" iz Raške, koja su sa simtomima trovanja zadržana u novopazarskom Zdravstvenom centru, u dobrom su stanju i intenzitet tegoba koje osećaju iz dana u dan će biti sve manji, izjavio je doktor Husein Bušat sa Infektivnog odeljenja te bolnice.

Škola u Čumiću

Deca iz predškolske ustanove "Veselo detinjstvo" iz Raške, koja su sa simtomima trovanja zadržana u novopazarskom Zdravstvenom centru, u dobrom su stanju i intenzitet tegoba koje osećaju iz dana u dan će biti sve manji, izjavio je sinoć doktor Husein Bušat sa Infektivnog odeljenja te bolnice.
On je Tanjugu rekao da su sva deca rehidratisana povoljno, da je smanjen broj stolica i da trenutno nemaju temperaturu, što, kako je rekao, ne znači da se u daljem toku bolesti svi simptomi neće i dalje razvijati, ali će intenzitet i jačina tegoba koje osećaju iz dana u dan biti sve manji.
Jedan dečak, uzrasta oko šest godina, dobijao je temperaturu i povraćanje i javio se u Raški na odeljenje, odakle su ga hitno uputili u Novi Pazar gde su izašli u susret odmah, rekao je Bušat.
"On prima infuziju već dva tri dana i dalje ima povraćanje, tepemeratura mu se ne vraća, poslali su uzorak za Kraljevo da bi se utvrdio uzrok", dodao je Bušat.
Direktorka predškolske ustanove "Veselo detinjstvo" Jasna Petrović izjavila je da su u tom vrtiću nakon što su se deca požalila na tegobe odmah obavestili sanitarnu inspekciju.
"Odmah je obavešten i Zavod za javno zdravlje. Oni su došli istog dana. Prvo su bili ovde i uzeli uzorke potrebnog materijala. Uzeti su i uzorci ostataka hrane od prethodna dva dana. Prvog dana su deca jela salamu i faširane šnicle sa pireom, a drugog dana namaz od sardine i musaku - četiri uzorka od četiri obroka, odneta sinoć u Zavod za javno zdravlje. Očekujemo da će ti prvi rezultati pokazati da li ima nekim kliconoša biti objavljeni u sredu", rekla je ona.
"Ono što smo mi iza toga preduzeli to su vanredne mere kontrole i higijene koje je naložio Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija, a koje smo mi i pre toga uradili...Mi svi saosećamo sa roditeljima, stalno smo u kontaktu sa lekarima i sa roditeljima dece i što je najvažnije imam informaciju...da su oni svi bolje i da nema više dece koja se ovde javljaju na hospitalizaciju", dodala je Petrovićeva.
Ona je kazala i da su tu predškolsku ustanovu iz Doma zdravlja u Raški obavestili da se juče ujutru javilo još samo jedno, četrnaesto dete.
Prema njenim rečima, vrtić će danas raditi normalno.
"Sanitarna inspekcija je naložila da se hrana ne kuva u kuhinji vrtića dok ne stignu rezultati, ali ćemo mi deliti suve obroke, koje po njihovoj dozvoli možemo da podelimo deci", precizirala je Jasna Petrović.
Od 22 mališana iz predškolske ustanove "Veselo detinjstvo" iz Raške, koji su se zbog stomačnih tegoba javili Zdravstvenom centru u Novom Pazaru, njih 14 je zadržano na lečenju.
Kako je ranije javio RTS, 14-oro dece sa simptomima trovanja zadržano je na lečenju na Infektivnom odeljenju, dok je osmoro pušteno na kućno lečenje.
Načelnica sanitarne inspekcije Raškog okruga Ljiljana Milošević rekla je da su preduzete sve zakonom predviđene mere i da se ispituje kako je došlo do trovanja dece, prenosi javni servis.
Kako se dodaje, rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP