Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MISTERIJA U ŠAJKAŠIMA

Deca puštena kući, uzrok trovanja i dalje nepoznat

Autor: N. N. Travica | 11.02.2015 - 15:51:00h | Komentara: 2

Toksikološke analize uzoraka uzetih od učenika Osnovne škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu biće danas završene na Institutu za sudsku medicinu, nakon čega će biti poznat tačan uzrok trovanja učenika te škole. Ne isključuje se mogućnost da je dobar deo traume kod dece izazvala panika, ali svakako na stručnjacima ostaje da utvrde tačan uzrok i tok događanja u školi.

dr Slobodan Grebeldinger | Foto: N. N. Travica

dr Slobodan Grebeldinger | Foto: N. N. Travica

Doktor Slobodan Grebeldinger direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu za "Alo!" je rekao da su juče sva deca otpuštena iz bolnice i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

- Ne možemo zaključiti šta se događalo i šta je uzrok takve respiratorne simptomatike kod dece. Neophodno je da nam stignu analize sa Instituta za sudsku medicinu i tada ćemo saznati da li je bilo intoksikacije. Kolege iz Kliničkog centra Vojvodine o dobijenim nalazima će obavestiti istražne organe - kaže doktor Grebeldinger, objašnjavajući da deca nisu primljena da se leče, već da se klinički prate, što predstavlja uobičajenu proceduru.

Sedamnaestoro dece je palo u nesvest

Uzroci i dalje nepoznati: Škola "Isidora Sekulić" | Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 
Prilikom prijema u bolnicu tri devojčice su imale pomućenje vida i respiratorne smetnje. Svi su primljeni u svesnom stanju.

Jedna od devojčica, A.A., koja je primljena u jedinicu poluintenzivne nege kaže da ne zna šta se dogodilo jer nije radila fizičko.

- Sigurno mi se nije moglo ništa dogoditi od napora. Htela sam da pomognem drugarima kojima je bilo loše, pa je i meni pozlilo. U utorak uveče, kad sam već bila u bolnici, ponovo sam se onesvestila - rekla je A.A., čekajući otpusnu listu.

Dečja bolnica u Novom Sadu | Foto: N. N. Travica

Dečja bolnica u Novom Sadu | Foto: N. N. Travica

 
Njena drugarica I.Đ. objašnjava da ni ona nije radila fizičko, već je sedela na klupi i posmatrala šta se događa.

- Dok su stajali u vrsti jedan drug se naslonio na zid, a drugi se onesvestio. Nastavnik je na kraju časa rekao da idemo, ali su učenici počeli da se onesvešćuju. U međuvremenu se i meni slošilo. Svi smo bili veoma zbunjeni i uplašeni. Mnogi đaci su plakali. Nastavnici su takođe bili preplašeni, davali su nam vode i šećera, pokušavali su da osveste onesvešćene. U sali je sve bilo normalno. Nikakav miris se nije osećao, ali učenici su bili bledi, plakali su. Jako su se uspaničila i druga deca - kaže ova devojčica.

I tokom jučerašnjeg dana u prostorijama škole su bili prisutni stručnjaci različitih oblasti, koji su postavili uređaje za detektovanje hemijskih agenasa, koji nisu zabeleženi. Pored toksikoloških analiza uzoraka koji su uzeti od dece, uzeti su uzorci vazduha, vode i svega što bi moglo da se dovede u vezu sa ovom situacijom.
Na teren su izašli i radnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kao i Instituta iz Vinče, čiji nalazi se takođe očekuju.
Poslednji komentari
  • kostadin Vreme: 11.02.2015 16:13h

    Otrovali ase od nastavnika. Oni su najotrovniji. Otpustite pola nastavnika i sve će biti u redu.

  • sava Vreme: 11.02.2015 19:31h

    Zasto objavljujete komentare koji vredjaju celu profesiju? Da li ste i VI normalni u redakciji?*

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP