Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZEMLJOTRES U KOSJERIĆU

Deca su nam za dlaku izbegla smrt!

Autor: Vladimir Lojanica | 10.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

- Spremali smo decu za spavanje. Obukli su pidžame, taman da krenu u sobu... Počelo je da se trese! Kao u košmaru! Kad smo se pribrali, ušli smo u sobu, a na dečjem krevetu je bila gomila maltera...

„Sekunde su nedostajale da deca legnu u  krevet na koji se obrušio deo plafona“, priča  Dragoman Rakić, čija je kuća uništena

„Sekunde su nedostajale da deca legnu u krevet na koji se obrušio deo plafona“, priča Dragoman Rakić, čija je kuća uništena | Foto: Miloš Cvetković

Ovim rečima je juče, uplašena i uspaničena, Mira Rakić iz kosjerićkog sela Donja Ražana prepričavala prethodnu neprospavanu noć. Noć u kojoj je izgubila kuću, ali su uspeli da sačuvaju žive glave.


Rukom je pokazivala po kući. U svakom ćošku vidljive su bile posledice zemljotresa. Komadi šuta po patosu, popucali zidovi na kojima zjape rupetine, odvaljeni lusteri, popadale slike i ikona.

- Ovde više nema života. Za 24 sekunde izgubili smo kuću, a prošle godine smo menjali stolariju i stavili izolaciju. Kuda sada? Ne znam. Čekamo opštinare da nam kažu - slegao je ramenima domaćin Dragoman Rakić. Posle je prigrlio čeljad, petogodišnju ćerku Jovanu i trogodišnjeg Andriju. Ljubio ih u glavice.
- Važno je da smo svi na broju. Sekunde su nedostajale da deca legnu u krevet na koji se obrušio deo plafona - pričao je Dragoman.
Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihteru, koji je preksinoć uzdrmao kosjerićki kraj, oštetio je stotinak kuća i pomoćnih objekata.

Urušio se plafon iznad dečjeg  kreveta

Urušio se plafon iznad dečjeg kreveta | Foto: Miloš Cvetković


- Prošle godine imali smo poplave, klizišta, grad koji je uništio letinu, sad nas je stiglo i ovo. Čekamo izveštaj komisije, tek treba da vidimo koliko se kuća može obnoviti, a u koliko više života nema. Nepogode su nam isušile budžet, nemamo novca za obnovu, uzdamo se u donatore - pričao je juče predsednik opštine Milijan Stojanić.

U samom centru Kosjerića, nemirno tlo pričinilo je materijalnu štetu na zidovima policijske stanice, Doma kulture, nekoliko kuća i zgrada, sa kojih su popadali malter i odžaci. U selu Mrčići, pod Divčibarama, gde je bio epicentar zemljotresa, narod je jutro u ponedeljak dočekao po dvorištima i sokacima.

- Namirivao sam stoku kad je počelo da huči, drma. U trenutku nisam znao ni gde sam ni šta me je snašlo. Dok sam se sabrao šta je i gde sam, smirilo se - prepričava Milenko Velimirović, meštanin Mrčića kome je zemljotres izvalio rogove na krovu štale.

- Sreća da je veliki, težak sneg ostao po krovovima, da ga nije bilo, svaki crep bi sleteo kao peruška - kaže Milorad Erčević, čija se kuća nalazi 250 metara od epicentra.

Velimir Ilić

Velimir Ilić | Foto: Emil Čonkić

Velja Ilić: Država će pomoći


Vlada Srbije će pomoći opštini Kosjerić, koju je pogodio zemljotres, a prva procena štete biće poznata već danas, rekao je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić. On je upozorio da je na tom području moguće ponavljanje zemljotresa i apelovao na građane koji žive u starijim objektima da budu oprezni.
- Zemljotres je oštetio neke objekte, ima desetak objekata sa pukotinama i više starijih kuća kojima je pao dimnjak ili su urušene - naveo je Ilić.
On je rekao da na sreću niko nije povređen i dodao da se očekuje intenziviranje klizišta zbog topljenja snega, koji je u okolini Kosjerića napadao više od 70 centimetara, te da je i to razlog da Vlada pomogne lokalnim vlastima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP