Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO

Deca u vrtiću "Spomenak"
zaražena velikim dečjim glistama!

Autor: Radio 21 | 27.06.2013 - 12:38:00h | Komentara: 1

Nekoliko dece iz jaslenih grupa u vrtiću "Spomenak" na naselju Satelit zarazilo se velikim dečjim glistama, ali bi pravi broj obolelih mogao biti mnogo veći jer pojedini roditelji odbijaju da odvedu decu na laboratorijsku analizu, saznaje Radio 021.

glista
Andrijana Godan-Ratković, čijoj ćerki je među prvima laboratorijski dokazano prisustvo dečjih glista (Ascaris-Lumbricoides), za 021 kaže da je odmah obavestila zaposlene u vrtiću, ali da su pojedini roditelji, iako su im vaspitačice predočile šta se dešava, odbili da odvedu decu na analizu i nastavili da dovode decu u vrtić.
"Zvanično je četvoro dece dobilo velike gliste, ali sam sigurna da je broj mnogo veći. Problem je što roditelji odbijaju da odnesu uzorak stolice na analizu koja košta svega 200 dinara, a pojedini čak nastavljaju da dovode obolelu decu u vrtić pod izgovorom da nemaju kome da ih ostave. U laboratoriji sam saznala da je broj dece sa pozitivnim rezultatima analize mnogo veći", rekla je Andrijana Godan-Ratković i dodala da je u međuvremenu i u apotekama zavladala nestašica sirupa kojim se ova bolest leči, što dodatno potvrđuje njene sumnje da je broj obolele dece mnogo veći.
Ona je upozorila da su jaja ovog parazita izuzetno otporna i da je potrebno uraditi detaljnu dezinfekciju prostora u kom deca borave, kako se bolest ne bi vratila. "Dodatni problem je što se 'Spomenak' zatvara 1. jula i sva deca prelaze u vrtić 'Guliver' na Novom naselju, tako da bi bolest mogla dobiti i epidemiološke razmere", rekla je Andrijana Godan-Ratković.
Prema njenim rečima, ako jedno dete ima gliste, sigurno ih ima još.
"Vaspitačice su obavestili sve roditelje, ali je najveći problem što oni lažu i dovode decu u vrtić, iako imaju vidljive simptome. Vaspitačice su se testirale i pod terapijom su za svaki slučaj, iako su imale negativne rezultate. Terapija je vrlo jednostavna, traje tri dana, a nakon dve nedelje se ponavlja. Sirup košta svega 160 dinara, ali je problem što roditelji izbegavaju da se suoče sa tim", rekla je sagovornica Radija 021.
U "Radosnom detinjstvu" nisu mogli da odgovore da li su nešto preduzeli da se problem u vrtiću "Spomenak" trajno reši, ali i da preduprede sve negativne posledice do kojih bi moglo doći prelaskom dece u vrtić "Guliver" u koji ide znatno veći broj dece. Kako nam je rečeno u Upravi, direktor Marko Grgurović je na službenom putu do ponedeljka i do tada niko u predškolskoj ustanovi nije ovlašten dakomunicira sa medijima o ovom problemu.
Pedijatar Doma zdravlja "Novi Sad" Galina Gavanski izjavila je za 021 da bi sva deca iz vrtiću "Spomenak" trebala da urade test pregleda stolice na jaja parazita i da se shodno rezultatu analize leče. Dr Gavanski je napomenula da je lečenje vrlo kratko, uzima se sirup koji je neškodljiv i samo čisti creva deteta od glista. “Ne vidim zašto se napravio toliki problem, jer je to jedna uobičajena dečja bolest koja se lako leči”, rekla je ona.
Dr Gavanski je istakla da je decu neophodno testirati pre nego što 1. jula pređu u vrtić "Guliver". "Pregled stolice nije skup i uput se može dobiti od lekara u Domu zdaravlja. Jedino ako roditelji uopšte nisu raspoloženi za saradnju i da im je teško da odnosu stolicu do Higijenskog zavoda. Malo su mi roditelji čudni zašto to ne žele da urade", rekla je dr Gavanski i napomenula da je neophodno uraditi i dezinfekciju čitavog vrtića "Spomenak", kako bi se pripremio za kasniju upotrebu.
Prema njenim rečima, mesta za strah od teških zdravstvenih posledica ne bi trebalo da bude po decu, jer su takvi ishodi karakteristični za neprosvećene zemlje ili kod slojeva stanovništva koji uopšte nemaju zdrastvenu zaštitu. "U najtežem obliku dolazi do izgladnjivanja deteta kao posledice upale creva i lošije apsorbcije hrane. Kod nas u Novom Sadu i u Vojvodini takve slučajeve nisam videla godinama", rekla je dr Gavanski.
Velike gliste mogu narasti i do 35 centimetara i mogu napraviti velike zdravstvene probleme u organizmu domaćina. Ovaj valjkasti crv sprečava rad crevnog trakta i time prouzrokuje bakterijske infekcije. Migracija larve može da prouzrokuje lokalizovane reakcije u raznim organima. Dospeva u jetru, iz jetre ulazi u pluća i ždrelo, odakle dospeva u creva gde polaže jaja, a može probiti i zidove creva. Ljudi, a posebno deca, najčešće se zaraze tako što preko ruku unesu jaja parazita u organizam. Simptomi mogu biti strašni, poput upale pluća, ali u nekim slučajevima simpoma skoro da i nema.
Jaja ovog parazita su izuzetno otporna na hladnoću, dezinfikaciona sredstva i razblažene kiseline, a ubija ih tek temperatura veća od 650 stepeni i to nakon nekoliko minuta. "To znači da ova zaraza neće sama od sebe nestati dok savest kod ljudi ne proradi", upozorila je Andrijana Godan-Ratković.
Poslednji komentari
  • amer Vreme: 27.06.2013 15:18h

    u taj slucaj treba da se umesa tuzilastvo, da plati sve sto je potrebno I posle da se podnese racun roditeljima, I ako onda ne zele da plate stavi im se hipoteka na kucu ili stan ili u zatvor, zbog takvih neprosvecenih roditelja deca mogu da umru

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP