Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA SRPSKOG PRAVOSUĐA

Deca za čiju smrt nema krivaca!

Autor: Ivan Milićević | 15.02.2015 - 07:30:00h | Komentara: 8

Da pravda u Srbiji nije ista za sve, kao i da je za pojedince gotovo nedostižna, potvrđuju i sudski postupci u kojima su na optuženičkim klupama nesavesni lekari.

Pred domaćim sudovima vodi se nekoliko desetina postupaka zbog lekarskih grešaka, a do danas je samo jedan lekar osuđen na zatvor i oduzimanje licence. Ono što je zajedničko ovim postupcima je da se svi procesi razvlače dugi niz godina, čak i onda kada na njima rade profesionalni i predani tužioci i sudije. Presude se isključivo donose na osnovu nalaza i mišeljenja veštaka, a ako se uzme u obzir nadaleko poznata lekarska solidarnost, nije iznenađujuće što je do sad samo jedan lekar proglašen krivim za smrt pacijenta.
Javnost dodatno uznemiruje to što se čak i oni slučajevi u kojima je lekarska odgovornost očigledna, ne rešavaju mnogo brže, čak i onda kada su žrtve deca i mladi. Slučaj Stefana Gavrilovića, Jelice Radović ili Anje Grahovac, samo su jedni u nizu pokazatelja katastrofaslnog i nepromenjivog stanja u srpskom pravosuđu.

Stefan Gavrilović (5)

Deca

Stefan Gavrilović

Preminuo nakon operacije krajnika na Institutu za majku i dete 1997. Dečaku nakon operacije nije dat nijedan antibiotik zbog čega je preminuo od sepse, a za njegovu smrt optuženi su naposletku lekari ove ustanove koji do danas, posle više od 17 godina nisu osuđeni.

 

Anja Grahovac (3)  

Deca

Anja Grahovac

Preminula nakon rutinske operacije katarakte na klinici “Perfekta”, kada je greškom lekara ostala bez kiseonika i upala u komu maja 2007. Optuženi su vlasnik klinike Dejan Milutinović (46), anesteziolog Stanoj Glišić (75) i oftalmolog Božidar Ilić (76), dok je serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević (78) optužen kao saučesnik. Postupak je ušao u osmu godinu, a suđenje i dalje traje, nakon što je četiri puta kretalo iz početka zbog promena sudija.

Jelica Panić (25)

Deca

Jelica Panić | Foto: Anita Đukić

Tokom ginekološke intervencije upala u komu i preminula na “Beoklinici” 15. juna 2010. Vlasnik klinike i ginekolg Miodrag Stanić, anesteziolog Bratislav Stamenković i internista Dragan Stanojević optuženi su za nesavesno lečenje koje je dovelo do smrti devojke. Suđenje je počelo tek u aprilu 2014, a zbog višemesečnog štrajka advokata održana su samo dva ročišta. Postupak traje 3,5 godine!

Jelica Radović (19)

Deca

Jelica Radović

Preminula od sepse nakon rutiske operacije čukljeva u privatnoj klinici “Decedra”, 9. septembra 2006. Lekari Slavko Tomić, Olivera Jeremić i Miodrag Stanojević osuđeni su 2012. na po 15 meseci zatvora i dve godine zabrane rada u struci. Presuda poništena naredne godine, a ponovljeno suđenje i dalje traje. Postupak traje ukupno osam godina!
  

Ljiljana Arambašić (18)  

Deca

Ljiljana Arambašić

Preminula od sepse izazvane pucanjem slepog creva, a za njenu smrt optuženo je osmoro lekara beogradskog Kliničkog centra. Prvostepenom presudom iz aprila 2012. troje lekara Gordana Miletić, Vera Milenković i Miloš Radović osuđeni su na po dve godine zatvora i zabrane rada jer devojci nisu konstatovali upalu slepog creva, već su je poslali na neuropsihijatriju. Presuda je ukinuta prošle godine, a ponovljeno suđenje i dalje nije otpočelo.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • razocaran Vreme: 15.02.2015 09:44h

    Volela bih da jeddnog dana napisete da konacno i kod nas postoji zakon koji ce se postovati.O sudovima /vazilo je pravo i to i danas vazi :imas vezu i pare zakon je na tvojoj strani.ADVOKATI.najveci lopovi zakonom odobreni.Lekari ,ima dobrih strucnjaka ali daj samo dobre pare u kovertu i bices razumno lecen ,naravno lekovima i medicinskim materijalom,/ samousluga u bolnicama/uz dobru naplatu od pacijena.

  • Piletinovic Vreme: 15.02.2015 10:01h

    Penzionerka , Bila Sam Porotnica u Sudu Godinama naraznim Parnicama po Srbiji, Evo gde je greska u Sudstvu, Porotnici su prisutni za vreme svake parnice, ali kada treba da se Donese odluka o Presudi Sudije to rade sami, bez Prisustva Porotnika , Razmislite dobro , Zasto, Sudije radi Tako ...

  • Plazma Vreme: 15.02.2015 10:48h

    Pa kad nema posledica onda se ovakve stvari i desavaju. Da su svakog od tih "lekara" nabili na jedno 20+ godina robije ostali bi se 5 puta pocesali pre nego da mahnu rukom i kazu: "Ma nije mu nista...." Ne daj Boze nikome...

  • spasoje Vreme: 15.02.2015 12:29h

    Liječe nas doktori biznismeni , a pacijenti su tu kolateralna šteta...profit je tu br 1 a ovaca ne fali...

  • Roditelj Vreme: 15.02.2015 13:19h

    Da nauči dete sa posebnim potrebama nauči da čita i piše za 15 dana!!! To niko pametan ne bi obećao, posebno eminentni defektolog Ranko Vuković. Sve ovo izgleda kao jedna velika izmišljotina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP