Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TOTALNI SKANDAL

Deci služili meso bez deklaracija!

Autor: Blic | 10.04.2014 - 09:32:00h | Komentara: 1

Kod dobavljača koji mesom i jajima snabdevaju obdaništa “Milica Nožica” inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti.

Pronađene su nepotpune deklaracije za meso, ali i neispravna deklaracija za jaja služena deci u danima kada se pretpostavlja da je došlo do zaraze. Gradonačelnik Stanko Terzić (SPS) je nakon što je Gradskom veću dostavljen inspekcijski izveštaj ocenio je da se “Valjevo obrukalo” i poručio da će biti kažnjeni svi koji su krivi zbog epidemije salmonele.

Vrtić

| Foto: Jelena Ivanović

U Zavodu za javno zdravlje pretpostavljaju da je put prenosa salmonele hrana, ali uzorci od 18. do 20. marta nisu sačuvani za analizu, pošto je dužnost Predškolske ustanove da ih čuva 48 sati, dok je prvi slučaj zaraze potvrđen nekoliko dana kasnije. Broj obolelih od salmonele, čija je epidemija proglašena 31. marta, popeo se na 49, od kojih je 45 dece iz vrtića.

- Ključna stvar je da otkrijemo kako je do zaraze došlo i da preduzimanjem svih sanitarnih mera eliminišemo mogućnost da se salmonela ponovi. Sačekaćemo da vidimo da li će nadležna inspekcija moći da utvrdi šta je uzrok zaraze - rekao je gradonačelnik.

Posao snabdevanja centralne kuhinje valjevskih vrtića dobile su lokalne trgovine “Sezam 014” i “Ži-Na-Sa”, a u izveštaju koji je veterinarska inspekcija dostavila Gradskom veću navodi se da deklaracije za meso, koje je predškolcima služeno 18, 19. i 20. marta, kada se pretpostavlja da je došlo do obolevanja, nisu bile potpune.

- Utvrđeno je i da “Sezam 014” nema odobrenje za delatnost rasecanja mesa i izrade poluproizvoda od mesa, a vrtićima je prodao mleveno meso koje je upotrebljeno za pripremu špageta bolonjeze. Uočene su nepravilnosti kod pilećeg mesa jer na deklaraciji datum proizvodnje nije odgovarao zatečenom stanju - piše u izveštaju veterinarske inspekcije.

Navedeno je i da su nepravilnosti uočene i kod dobavljača “Ži-Na-Se” koji tu trgovinu snabdeva jajima. Dokumentaciju o ispravnosti tih jaja nije dostavilo gazdinstvo iz Lukavca koje je proizvođač “već kooperant”.

Poslednji komentari
  • duska k. Vreme: 10.04.2014 10:02h

    Da li je moguće, dva puta sam ovo pročitala, da se zaradi preko noći da se obogate, da imaju kućerine, kola, da mi se deca skoluju u inostranstvu, trovaće i nečiju tamo decu, u z a s n o, b o l e s n o i za zatvor pod hitno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP