Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPAŽANJE NASTAVNIKA

Deci uzori Sulejman
i Grand parada

Autor: 021 | 25.01.2013 - 09:43:00h | Komentara: 2

Kroz razgovore sa učenicima mlađih i starijih razreda osnovne škole, jedna nastavnica otkrila je svoja zapažanja o odnosu deca - mediji. Taj portal zapravo je preuzeo tekst iz vanrednog broja časopisa "Link" posvećenog deci i medijima. Prema navodima teksta, deca kod kuće gledaju ono što i roditelji tako da su im omilljeni junaci likovi iz turskih serija, dok su im uzori pevači Granda.

Grand

Grand, uzor našoj deci! | Foto: Rajko Ristić

Televizija

Naime, kako prenosi 021, svi uzrasti u školi svakodnevno gledaju trenutno aktuelne turske serije. Čak, organizuju svoje vreme u skladu sa terminima emitovanja. Deca se u školi igraju na osnovu tih serija, znaju imena svih likova i definišu ih kao "dobre i loše". Zbog ličnih života glumaca iz pomenutih serija, uglavnom učenice, kupuju žutu štampu i tabloide, a i to im je najčešća pretraga na internetu.

Najgledaniji program je Pink zbog serija i emisija tabloidnog karaktera. Grand parada postavlja standarde što se tiče oblačenja, frizura i ponašanja. Prilikom igre asocijacija na času građanskog vaspitanja, deca su tražila da se formira komisija kao u Grandovim emisijama.

Grand

Samo nek' je u boji, samo neka sija! | Foto: Dimitrije Goll

Pošto ne idu u bioskop, gledaju samo filmove koji se daju na televiziji i ono što mogu da skinu sa interneta, mada su i tu ograničeni jer ne znaju kako se skidaju filmovi ili serije. Nisu ni zainteresovani to da nauče već samo koriste vršnjake koji su to savladali pa uglavnom od njih traže da im "skinu" nešto.
Radio
Učenici uopšte ne slušaju radio i taj medij im je najmanje poznat. Mnoga deca su komentarisala kako u kući uopšte i nemaju radio prijemnik, već da im je TV stalno upaljen i čuje se iako ga ne gledaju. Đaci čak i uče i rade domaće zadatke uz upaljen prijemnik.

Možda slušaju Cecu u pozadini?

Ide li to Grand Šou u pozadini? | Foto: Serija "Sulejman Veličanstveni"

Novine

Štampu generalno ne čitaju jer domaćinstva ne kupuju novine, a i deca ne vole da čitaju. Kroz razgovor sa učenicima 7. i 8. razreda se može čuti da oni "kao" čitaju novine na internetu. Međutim, i tada se informišu samo kroz tabloide i trač rubrike. Deci su interesantne lokalne nedeljne novine jer u njima često vide ili pročitaju nešto o osobama - deci iz okruženja. Mada i taj način informisanja zavisi od skromnog kućnog budžeta.
U nižim razredima, deca se navikavaju da čitaju obrazovno-zabavne novine za koje se opredeli učitelj/ica. Najviše im se sviđaju novine sa zanimljivim zadacima, stikerima, stripovima, sa što više slika i boja, a što manje teksta.

Internet

Prijateljstvo, uz internet, naravno!

Internet
Sva deca imaju svoje fejsbuk profile. Roditelji ne nadziru decu kad su na internetu niti im znaju lozinke. Roditeljima je važno da se pohvale kako im dete koristi internet a za šta, kako i u koje svrhe, ne znaju.
Takođe, ono što se ne objavi ili ne prokomentariše na Fejsbuku kao da se nije ni desilo. Deca se takmiče ko će imati više prijatelja na Fejsbuku i u tome vide svoj uspeh i popularnost. Takođe, merilo im je i broj, a ne priroda, komentara posle njihovih postova ili postavljanja fotografija.
Pozitivna strana interneta, kompjutera i igrica je što deca pamte reči na engleskom, brže usvajaju latinicu i alfabet ali teže savladavaju pisanje.

Sve vreme uz mobilni telefon!

Sve vreme uz mobilni telefon!

Mobilni telefoni

Čak i učenici nižih razreda imaju i nose mobilne telefone i prestiž je imati što noviji i skuplji model kao i hvaljenje-nabrajanje karakteristika telefona iako se ne koristi ni deseti deo mogućnosti uređaja.
Poslednji komentari
  • Majka Vreme: 27.01.2013 11:59h

    Iz iskustva valjda nam je svima jasno da sto pre treba menjati i politiku obrazovanja i politiku licenciranja svih medija.Verujem da ce ovoj vlasti i to brzo doci na red jer su u pitanju pogledi na svet nase buducnosti.

  • stefan Vreme: 06.12.2013 18:27h

    Nije ni cudno,do sad su nam prosvetu vodili Crnogorci,pa rezultat Gase Knezevica i Zarka Obradovica,je ovo sto ste objavili.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP