Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUGA EVAKUISANIH OBRENOVČANA

"Decu smo nosili na leđima da se ne udave!"

Autor: Večernje Novosti | 17.05.2014 - 12:25:00h | Komentara: 0

Uplakana Marija Simić, sa sedmomesečnim sinom Strahinjom u naručju, pristiže u Centar za kulturu i sport „Šumice“.

Evakuisani

Evakuisani  građani | Foto: Jelena Vučetić

Kuću u naselju Belo Polje, nadomak Obrenovca, sa porodicom je napustila još u četvrtak i sklonište potražila u blizini elektrane. U petak je voda totalno potopila i to područje.

- Izvukli smo se u poslednjem trenutku. Voda mi je tada bila do struka. Bebu sam čvrsto držala. Trogodišnja ćerka Anastasija i suprug su bili u čamcu iza nas. Ne znam gde su sada, nadam se da će i oni uskoro stići - kroz suze priča Marija Simić, žiteljka Obrenovca.
Njena priča je samo jedna od ispričanih. Jer, više od 500 žitelja Obrenovca koji su, usled vodene stihije, morali da napuste svoje domove, u petak je smešteno u hale Beogradskog sajma, a još dve stotine u prostorije Centra za kulturu i sport „Šumice“ u Beogradu.
Ekipe Crvenog krsta i lekari Doma zdravlja „Voždovac“ dočekivali su nesrećne ljude na ulazu u privremena prihvatilišta, pružali im toplu garderobu, vodu, hranu, lekove... Među pristiglima u CKS „Šumice“ bilo je i trudnica, ali je najveći broj žena i starijih ljudi, koji su uglavnom hronični i srčani bolesnici.
- Ćerke i dvoje malih unučadi su mi se spasli, ali u bujici su mi ostala dva sina i jednomesečno unuče - kaže Slavica Vesić, koja je od vodene stihije pobegla u poslednjem trenutku. - Ne znam gde su, ni šta je sa njima. Ne možemo na telefon da ih dobijemo, a kad su nas izvukli voda je već bila prekrila krov.
U naseljima u okolini Obrenovca, u noći između četvrtka i petka, nivo vode za pola sata dostigao je oko metar visine. Bujica je ulicom nosila frižidere, veš-mašine, nameštaj, struja i telefon bili su u prekidu, a voda je za sat vremena prekrila sve prizemne kuće. Tročlana porodica Maksimović noć je provela na krovu dvospratne komšijine kuće, odakle je bespomoćno dozivala u pomoć.

- Imali smo toliko vremena da se samo obučemo i da sina stavimo na leđa, pa niz vodu do prve dvospratne komšijske kuće - sa nevericom na licu, ispričao nam je Nenad Maksimović. - Bio sam u ratu, ovo je gore od toga jer u ovoj vodi spasa nije bilo. Osećam se poraženo, bedno, kompletno imanje mi je uništeno... Moja porodica i ja moraćemo sve ispočetka...
Javno preduzeće „Beogradski sajam“ ponudilo je svoje prostorije za smeštaj evakuisanog stanovništva iz Obrenovca. U petak, spasioci su autobusima, u razmaku od pola sata dovozili ugrožene građane.

- Evakuisano stanovništvo smo smestili u Halu 11, gde može da stane oko 500 ljudi - kaže Danka Selić, generalni direktor JP „Beogradski sajam“. - Ukoliko bude bilo potrebno, otvorićemo još jednu halu, gde možemo da primimo isto toliko osoba. Obezbedili smo im svlačionice, montažne toalete, a Vojska Srbije je donela krevete i dušeke. Grad Beograd obezbedio je dovoljno vode i hrane, a pošto ovde ima i bolesnih osoba, snabdeveni smo i lekovima.
Meštani najugroženijih predela najpre su evakuisani u hotel „Obrenovac“, a potom su vozilima Žandarmerije upućeni u beogradska prihvatilišta, jer i hotelu preti poplava. Spaseno stanovništvo sa sobom nosi samo lična dokumenta i kesice sa lekovima. Kažu, srećni su što su glavu spasli...

Evakuisanom stanovništvu, u svakom trenutku je na raspolaganju više od 30 redara Crvenog krsta. O ugroženima 24 časa dnevno brinu i lekari Hitne pomoći u Beogradu
HRANA I PELENE
Lekarske ekipe dežuraće non-stop. Lekova ima dovoljno, ali to nije slučaj kada je u pitanju garderoba, konzervisana hrana, dušeci i ćebad.
- Sva deca prolaze lekarske preglede i za sada su dobro. Neophodna nam je pomoć u pelenama, hrani za bebe i garderobi, jer je pristigao veliki broj mališana - kaže Nada Jovanović Vasiljević, direktor Doma zdravlja „Voždovac“.

"BILO JE JEZIVO"
Pravu dramu preživela je i porodica Jovanović, kojoj je voda ušla u prizemnu kuću, u kojoj su se zatekli sa dvoje male dece.
- Bilo je jezivo, kada smo shvatili šta se dešava, već je bilo kasno, voda je poptuno preplavila kuću, do pojasa smo plivali u vodi - ispričala nam je svoju muku Jelena Jovanović. - Decu smo morali da držimo na leđimo, kako se ne bi utopila u bujici.
POMOĆ
GRAD Beograd uputio je dva šlepera vode za piće u najugroženije beogradske opštine, Obrenovac i Lazarevac. U ova mesta poslata je i veća količina hrane, između ostalog 1.000 vekni hleba, kao i pelene i hrana za najmlađe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP