Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NACRT BUDŽETA

Deficit manji 33 milijarde!

Autor: Novosti | 11.12.2014 - 10:20:00h | Komentara: 0

Nacrtom budžeta za 2015. predviđeno smanjenje minusa u državnoj kasi u poređenju sa 2014. Uštede od 2,5 odsto na zaradama kroz otpuštanje zaposlenih u administraciji.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

Minus u državnoj kasi iznosiće naredne godine 191,34 milijarde dinara, predviđeno je Nacrtom zakona o budžetu, koji bi danas trebalo da usvoji Vlada Srbije. Deficit će se, prema ovom proračunu, smanjiti za oko 33 milijarde dinara u odnosu na ovogodišnji.
Država je svim korisnicima budžetskog novca „zavukla“ ruku u džep. Na platama i penzijama tokom 2015. uštedeće se ukupno 56,53 milijarde dinara, i to 25,7 milijardi na zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a čak 30,83 milijarde na penzijskim čekovima. Uz smanjenje plata od 10 odsto, sa kojima je krenula još ove godne, država računa i na dodatnih 2,5 odsto uštede na zaradama, jer će budžetski korisnici morati da racionalizuju svoje poslovanje do kraja juna, što podrazumeva i otpuštanje viška radnika. Svima onima koji ne sprovedu plan racionalizacije sledi kazna. Privremeno im se obustavlja isplata plata iz državne kase, a lokalnim samoupravama pripadajući deo poreza na zarade i dobit pravnih lica.
Na manje subvencije u narednoj godini može da računa privreda, i to za četiri milijarde dinara, zatim poljoprivrednici, za čak 6,2 milijarde dinara, „Železnici“ je skinuto u odnosu na ovu godinu 1,5 milijardi, a „Putevima Srbije“ 760 miliona dinara. U „plusu“ će biti turizam, sa dodatnih 167 miliona dinara u odnosu na 2014. godinu, i kultura, sa pola milijarde dinara. „Putevi“ su čak ovim nacrtom zakona obavezani da prvo podmiruju izvođače radova, a ne budu li se pridržavali toga, ministar finansija će privremeno obustaviti prenos novca ovom javnom preduzeću po osnovu subvencija.
Privatnim preduzećima koja žele da ulažu u Srbiji obezbeđena je i pomoć iz budžeta u ukupnom iznosu od 6,5 milijardi dinara, na ime privlačenja domaćih i stranih direktnih investicija. Naredne godine država će izdvojiti i 3,71 milijardu dinara na ime ulaganja od posebnog značaja. Među ovim stavkama su i dalje „Fijat“, „Er Srbija“, PKC Njiring Systems Smederevo, ali i „Tigar tajers“ i firmi „Trak-lajt“.
PROFIT OD AGENCIJA I FIRMI
U državnu  kasu javna preduzeća uplatiće deo dobiti u iznosu od 15,3 milijarde dinara, predviđeno je novim budžetom, dok se od javnih agencija očekuje 1,6 milijardi dinara dobiti. Naime, javna preduzeća dužna su da najkasnije do 30. novembra 2015. godine uplate minimum 50 odsto ostvarene dobiti budžet, dok javne agencije kompletan profit moraju da uplate državi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP