Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAO NA „ISPITU”!

Dekan maznuo 20 miliona!

Autor: S. Vojinović - B. Nenković | 10.05.2013 - 22:58:00h | Komentara: 7

Zbog sumnje da je u poslednjih šest godina zloupotrebljavao službeni položaj i da je utajio porez, juče je uhapšen dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Miroslav Babić (59)!

Miroslav Babić (59)

Miroslav Babić (59)

On se sumnjiči da je Ministarstvo prosvete oštetio za oko 3,7 miliona, budžet Srbije za 44 miliona i da je protivpravno pribavio korist od skoro 22 miliona dinara!


Kako saznajemo, on je u periodu od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine, bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, zaključio ugovore sa više kompanija o zakupu poslovnih prostorija. Novac, međutim, nije uplatio na račun državnog budžeta, čime ga je oštetio za 37 miliona dinara.
Deo para je iskoristio za pokriće tekućeg poslovanja, a ostatak od 19,7 miliona dinara uplaćen je na tekući račun Dragane Petrović, šefa službe za računovodstvo i finansije fakulteta, protiv koje se inače već vodi postupak pred Višim sudom u Kragujevcu zbog falsifikovanih faktura. Ona je taj novac kasnije predavala Babiću.

Sumnja se i da je dekan od aprila 2007. do marta 2013. nakon zaključivanja ugovora između nekadašnjeg Ministarstva nauke i životne sredine i Mašinskog fakulteta prisvajao novac namenjen naučnoistraživačkom radu. On je, kako je saopštila policija, sačinjavao ugovore o autorskom delu na osnovu kojih je podizao novac. Na taj način je sadašnjem Ministarstvu prosvete i nauke pričinio štetu od 3,7 miliona dinara.

- Babić je protivpravno prisvojio oko dva miliona dinara koje je za istraživačke projekte Fakultetu odobrilo Ministarstvo, a isplaćivani su po osnovu autorskih ugovora koji niju ni realizovani - objašnjava sagovornik „Alo!“ iz policije.

Na teret dekanu se stavlja i da je iz republičkog budžeta zaposlenima isplaćivao novac na ime autorskih dela na koji se obračunava manji porez. Pretpostavlja se da je budžet na taj način oštetećen za oko sedam miliona.
On je u oba slučaja oštetio budžet Srbije za preko 44 miliona dinara, od čega je sebi i Dragani Perović pribavio protivpravnu korist od skoro 22 miliona dinara - precizira naš sagovornik.
Babiću je određena mera zadržavanja do 48 sati.

Dekanu Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu (bivši Mašinski fakultet) Miroslavu B. (59) sinoć je, posle saslušanja u Višem sudu, određen pritvor u trajanju do 30 dana, izjavila je Tanjugu portparol Svetlana Simović.

Prema njenim rečima, dekanu je pritvor određen kako ne bi uticao na svedoke.

"Istražni sudija Suzana Grujović donela je dva rešenja o pokretanju istraga zbog sumnje da je dekan Miroslav B. zloupotrebio službeni položaj i zbog poreske utaje", rekla je Simovićeva.

Sudija Grujović je rekla Tanjugu da je Miroslava B. saslušavala šest sati i da je dekan negirao da je izvršio krivično delo.

On je, kako je navela policija, sačinjavao ugovore o autorskom delu na osnovu kojih je podizao novac, a sumnja se da je od dobijenih sredstava, između ostalog, članovima porodice plaćao i telefonske račune.


Iz budžeta Republike zaposlenima je isplaćivao sredstva na ime autorskih dela na koje se obračunava manji porez nego na ime zarada, na osnovu čega je, zbog neobračunatog i neuplaćenog poreza po odbitku, budžet oštetio za više od 7,1 milion dinara.

Poslednji komentari
  • Sredoje Vreme: 11.05.2013 02:48h

    Ovaj jos malo pa da stigne tajkune...

  • Miroslav Kradic Vreme: 11.05.2013 03:12h

    Predavao mi je jedan predmet na faksu (tada pod nazivom masinski fakultet) tj. prodavao maglu. Vrlo lukav, prepreden i koristoljubiv tip. O tome sta je ''sve'' ostalo na faksu da radi kao strucni saradnik, asistent a u perspektivi kao profesor u nekoj narednoj rubrici (aferi). P.S. Nisam zavrsio ''Fakulteta inženjerskih nauka'' ne znam da li cu znati da izracunam ovo dole. :) Kind regards, Miroslav Kradic

  • Stari iseljenik Vreme: 11.05.2013 04:45h

    Mora da je iz Verkove stranke, dok je pre toga verovatno bio "žuti" ili Dinkićev. Tako je, najverovatnije, "doktorirao" lopovluk.

  • TheManMachine Vreme: 11.05.2013 09:40h

    Sramota i bruka za struku i profesiju, i inzenjersku i prosvetnu.

  • anonimus Vreme: 11.05.2013 10:54h

    Ja namerno nisam hteo da upisujem taj fakultet pre 2 godine vrlo dobro znam sta se tamo radi i moji rodjaci koji su na tom fakultetu predaju i moji drugovi su mi rekli da treba bezati od tog fakulteta kao djavo od krsta zato nisam upisao u Kragujevcu nego u Beogradu i treba ga ugasiti.Zamislite upisna kvota na prijemnom je bila 250 za budzet ,a javilo se 150 za upis i sada da ne bi izgubili kvotu asistent je radio resenja prijemnog na tabli ,a brucosi prepisivali kako bi svi upisali faks i upali na budzet i niko ne bi pao na prijemnom molio bih vas da to sto sam vam napisao i proverite i uverite se u disciplinu...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP