Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEPOTIZAM NA UČITELJSKOM FAKULTETU U VRANJU

Dekan obezbedio sinu stalno zaposlenje

Autor: V. Pešić | 11.02.2015 - 19:12:00h | Komentara: 5

Zbog nepotizma, sukoba interesa i zloupotreba na Učiteljskom fakultetu u Vranju, direktor Agencije za borbu protiv korupcije izrekao je meru javnog bjavljivanja preporuke za razrešenje dekana prof. dr Stojana Cenića.

Učiteljski fakultet u Vranju | Foto: V. Pešić

Učiteljski fakultet u Vranju | Foto: V. Pešić

Osnivaču i dugogodišnjem profesoru ljulja se fotelja zbog toga što je u svojstvu dekana na fakultetu niškog Univerziteta zaposlio sina Dragana Cenića. Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Stojan Cenić 19. marta 2012. godine kao član Saveta Učiteljskog fakulteta glasao za donošenje odluke, kojom je izabran za dekana.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” pozvao je Vladu Srbije, resorno ministarstvo i Univerzitet u Nišu da hitno preduzmu mere za sankcionisanje dekana Učiteljskog fakulteta, koji ima 1.250 studenata i 75 zaposlenih. Dekan Stojan Cenić žalio se Odboru za borbu protiv korupcije i očekuje da će rešenje o predloženoj smeni biti poništeno.

Učiteljski fakultet u Vranju | Foto: V. Pešić

"Transparentnost" jedno, a dekan drugo: Učiteljski fakultet | Foto: V. Pešić

 
- Od Agencije za borbu protiv korupcije dobili smo dokumentaciju koja potvrđuje nepotizam na Učiteljskom fakultetu. Utvrđeno je da je dekan 24. decembra 2012. godine zaključio ugovor o radu, a 16. januara i aneks sa sinom Draganom Cenićem, koji je zasnovao radni odnos na Učiteljskom fakultetu. Najpre kao koordinator muzičke, a potom metodičke prakse bez stručnog zvanja. O sukobu interesa zbog zaključenog ugovora i aneksa, dekan Cenić nije obavestio Nastavno-naučno veće, Savet Učiteljskog fakulteta i Agenciju za borbu protiv korupcije. Agencija je utvrdila da je kao član Saveta fakulteta Stojan Cenić 19. marta 2012. godine glasao za donošenje odluke, kojom je izabran za dekana. Podsećamo da je nepotizam jedan od osnovnih generatora korupcije i zloupotreba. Ovo mora da naiđe na oštar odgovor države, kako bi se omogućilo poštovanje zakona i očuvalo poverenje građana u državni aparat -navedeno je u saopštenju Sektora za odnose s javnošću “Transparentnosti”.

Predsednik Saveta Učiteljskog fakulteta u Vranju prof.dr Siniša Stojanović krajem maja 2014. uputio je dopis Agenciji za borbu protiv korupcije, u kojem je naveo da je posle kontrole postupka izbora dekana inspekcija resornog ministarstva utvrdila da nije bilo propusta i nepravilnosti. Glas tadašnjeg člana Saveta fakulteta Stojana Cenića nije bio presudan za njegov izbor za dekana. Svih 14 prisutnih članova glasalo je da on bude dekan.

Dr Stojan Cenić | Foto: V. Pešić

Dr Stojan Cenić | Foto: V. Pešić

- Na prvostepeno rešenje Agencije žalio sam se Odboru za borbu protiv korupcije. Jaka argumentacija u žalbi pobija prvostepeno rešenje. Sa moralnog i pravnog stanovišta nije primereno da tumačim neka rešenja, koja su u proceduri i nisu konačna. To što Agencija ne poštuje zakonske paragrafe i pre okončanja postupka proglašava ljude krivim, govori o bahatosti i “kredibilitetu” Agencije za borbu protiv korupcije. Protiv moje ličnosti, profesionalnog krediliteta i ugleda vodi se neosnovana hajka, jer smetam nekim ljudima u gradu. Nije protivzakonito što sam glasao za izbor dekana u vreme kada sam bio profesor i član Saveta fakulteta. Moje glasanje nije imalo uticaja na konačan izbor dekana, jer su odluke donete tajnim glasanjem. Sin Dragan Cenić izabran je na upražnjeno radon mesto koordinatora metodičke prakse. Ispunjavao je sve uslove. U postupku izbora, pre potpisivanja ugovora o radu, o prijemu mog sina u stalni radni odnos izjasnio se kolegijum fakulteta, koji je ocenio da master pedagog Dragan Cenić doktorskih studija na ovom fakultetu, ispunjava uslove za organizaciju pedagoške i didaktično-metodičke prakse. On je student doktorskih studija na ovom fakultetu, a po odredbama zakona iz tog sastava se obavlja izbor saradnika. Za potpisivanje ugovora o radu jedino je ovlašćen dekan - rekao je prof. dr Stojan Cenić.
Poslednji komentari
  • nena Vreme: 11.02.2015 22:59h

    i bivsi dekani su tu zaposlili svoju decu, kao asistente a kasnije su oni tu zavrsili doktorske studije i postali profesori. Nepotizam je tamo dugogodisnja pojava.

  • Super Djoka Tanasijevic Vreme: 11.02.2015 23:56h

    Ne znam zasto je ovo novina! Ovoga je bilo i ranije. Eto, ima i slucaj na Bioloskom PMF, gde je tata dekan sinu sredjivao ceo zivot, od osnovne, pa sve da tog fakulteta :) Isti slucaj! :D

  • KARABATICKA Vreme: 12.02.2015 03:38h

    Ima tu istine garantovano....ispitati sve,od profesora do veoma potkupljivog studentskog parlamenta koji radi samo o svom interesu i za svoj dzep iskljucivo.

  • mira sd Vreme: 12.02.2015 10:56h

    Malo malo pa se u medijima provlači vest "kako je tamo Neko zaposlio svog Nekog", pominju se kumovske, rodbinske i još koje kakve veze . pa šta, zar treba da bude nezaposlen ili čeka na posao ko zna koliko, ako ima odgovarajuće kvalifikacije, zašto da ne, ne verujem da postoji iole jedno preduzeće gde se to ne dešava. Evo, i u ovoj "prropaloj" skoro firmi se pozapošljavaše sve deca bivših i sadašnjih menadžera ( namerno kažem menadžera ),a otvorenih radnih pozicija nema, pa EPS tamo ni lutrija ne pomaže da dobiješ posao "ako nemaš nekog svog", državne službe i ustanove...Manite se više toga, gledajte od čega i kako ovaj jadan narod preživljava, a toga je bilo i biće ko god je na vlasti ili dekan, direktor... ( Nemam nikakve veze ni sa aktuelnom vlašću, a ljude o kojima pišete uopšte ne poznajem, skroz sam na drugommkraju Srbije )

  • leposava Vreme: 12.02.2015 12:42h

    Direktor OS Vuk Karadzic u PO zaposlio snaju u racunovodstvu pa nista.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP