Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVROPSKA UNIJA NAPRAVILA FORMULU ZA SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE

Dele nas finese do dogovora o Kosovu

Autor: S.V. - B.J. | 16.03.2013 - 22:02:00h | Komentara: 1

I dok srpska i kosovska strana uporno tvrde da nema još dogovora za rešenje nadležnosti opština u kojima je većina nealbansko stanovništvo, pojedini mediji, pozivajući se na Brisel, objavili su da je Evropska unija napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine! I da su je prihvatile obe strane, ali da su ''ostale samo finese'' do konačnog dogovora!

Kosovo, mapa

Kosovo, mapa

Navodno, prema ovom dogovoru, Priština će na srpske opštine prenositi nova ovlašćenja, dok će srpske opštine prenositi na Zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa severa i šest sa juga Kosova. Ovom formulom, kako se navodi, biće zadovoljna i jedna i druga strana i, što se EU tiče, sporazum Beograda i Prištine je postignut, a ostale su samo finese.

Priština će ovaj sporazum predstaviti tako da prenošenjem nadležnosti

U ZSO ulaze i Vrbovac, Štrpce, Novo Brdo, Parteš...

opštinama nisu dali ustupke, dok će srpska strana moći da kaže da je Zajednica srpskih opština ipak dobila nekakva ovlašćenja. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče prilikom posete Nišu da je dogovor moguć ukoliko Priština prihvati da Zajednica ima neka izvršna ovlašćenja.

- Za nas su ključna tri pitanja: čime se bavi Zajednica - šta su njene nadležnosti, policija i pravosuđe. Sve ostalo je periferno. Ako neko misli da će Srbi na Kosovu da se bave izdavanjem časopisa i publikacija i da je to dovoljno da bude kao nadležnost Zajednice, onda smo mi veoma daleko od dogovora. Ja se trudim, šest puta sam razgovarao sa Tačijem, ali ako Tači smatra da ne mora da popušta da bi bilo dogovora, onda je veoma teško očekivati dogovor. Ako neko očekuje da Srbija stalno popušta, ja želim samo da poručim: mi više nemamo gde da popuštamo. Došli smo do duvara, što bi rekao naš narod - istakao je premijer.
Inače, kako saznajemo, predlog je da Zajednicu srpskih opština (ZSO) čine četiri opštine sa severa – severni deo Mitrovice, Zubin

Potok, Leposavić i Zvečan, ali i šest sa juga Kosova - Štrpce, Vrbovac, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš.
Podsetimo, Beograd traži ZSO po principu teritorijalnog entiteta, kao što je Republika Srpska, to jest da ima izvršna ovlašćenja
zajednice. To znači, između ostalog, da Beograd u Skupštinu ZSO i izvršne organe postavlja tužioce, sudije, komandanta policije i mi za to tražimo garancije Međunarodne zajednice (EU i SAD) i Prištine. S druge strane, Priština pristaje na to da te opštine imaju ovlašćenja lokalnih samouprava, ali da vlast bude centralizovana u Prištini. Nastavak sedme runde pregovora Beograda i Prištine, upravo na temu ovlašćenja ZSO, zakazan je za 20 mart.
 

Poslednji komentari
  • dedadragan01 Vreme: 05.04.2013 12:22h

    Po mom misljenju, Kosmet je za Srbiju apsolvirana tema. Oni hoce da ga otmu, ali da im mi to omogucimo, kako je to nemoguce, treba se okrenuti sebi i ostalim prijateljima a EU zaboraviti sve dotle dok ne shvate, podrazumeva se Nemacka, da nemogu da nas cerupaju kako oni hoce. Eto im siptara, Kosmet su oteli oni koji su jaci, ali nicija sila nije bila do veka. Posle kise dolazi lepo vreme.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP