Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUČIĆ PORUČUJE

Đelić neće odlučivati o sudbini Telekoma

Autor: Beta | 08.03.2015 - 14:07:00h | Komentara: 0

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bivši ministar finansija Božidar Đelić sigurno neće biti zadužen za odlučivanje o daljoj sudbini Telekoma Srbija, iako firma "Lazard Freres SAS" bude izabrana za savetnika za privatizaciju.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Profimedia

- On sigurno neće biti zadužen za to. To je jedna od dve ili tri najuspešnije firme u Evropi i sigurno će na najprofesionalniji način da obave svoj posao, ali Đelić neće biti na tome. Bitno je da ti ljudi obave dobar posao za Srbiju, rekao je Vučić novinarima na beogradskom aerodromu.
Na poziv za privatizacionog savetnika za Telekom Srbije ponudu je dostavila samo jedna kompanija, francuski "Lazard Freres SAS", objavila je 6. marta srpska državna telekomunikaciona kompanija.Telekom Srbija će u zakonskom roku od 25 dana doneti odluku o prihvatljivosti ponude.
Božidar Đelić, ministar finansija u vladi Zorana Đindjića i potpredsednik u vladi Mirka Cvetkovića, izvršni je direktor te firme zadužen za finansijsko savetovanje vlada širom sveta.
Kako je ranije saopštio Telekom, obaveze savetnika koji treba da utvrdi model prodaje, u prvoj fazi treba da uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.
Nakon završetka prve faze, u slučaju da većinski akcionar donese odluku i izabere jedan od modela privatizacije, započeće druga faza u kojoj će sve aktivnosti u tom procesu da koordinira i vodi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.
Telekom Srbije, preduzeće u većinskom državnom vlasništvu, javni poziv za izbor savetnika objavilo je 5. februara. Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila bar 1,4 milijarde evra.
Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, nije bio spreman da to plati odjednom, već je 950 miliona evra nudio u gotovini, a ostatak kroz investicije, ali je tender propao.
Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju gradjani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Za sedam dana konačno rešenje za Železaru

Premijer Vučić je danas rekao da ima više dobrih ponuda za izbor profesionalnog menadžmenta za smederevsku Železaru i da će se konačno rešenje znati za sedam dana.

- Imamo više dobrih ponuda za Železaru koje ulaze u najuži izbor i kojim će se baviti privatizacioni savetnik i komisija. Računajte da će konačno rešenje biti za oko sedam dana, rekao je Vučić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP