Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORBA PROTIV BELE KUGE

Demografska naknada za majke trećeg deteta do punoletstva

Autor: Tanjug | 12.11.2014 - 11:21:00h | Komentara: 0

Prednacrt Građanskog zakonika, koji se nalazi na javnoj raspravi, predviđa značajne novine - mere za podsticanje rađanja, kao što je "demografska naknada" za majke koje rode treće dete i to do punoletstva najmlađeg deteta.

Porodica | Foto: Profimedia

Nema velike porodice bez pomoći države | Foto: Profimedia

Naime, Prednacrt je predvideo dužnost države da ''finansijskim, poreskim, radnopravnim, ekonomskim, socijalnim i drugim merama i aktivnostima podstiče rađanje dece", rekla je za Tanjug član Komisije za izradu GZ Olga Cvejić Jančić.

Takođe je predviđeno da se podsticanje rađanja uređuje posebnim propisima, a ponuđeno je kao alternativa da se doda i nov stav kojim bi se u samom Zakoniku konkretizovala jedna od pogodnosti za podsticanje rađanja.

Ta pogodnost obuhvatila bi pravo na ''demografsku naknadu'' majkama koje rode treće dete i to do punoletstva najmlađeg deteta, s tim što bi visinu te naknade svake godine utvrđivalo ministarstvo finansija prema datim finasijskim mogućnostima, ukazala je profesorka.

"Komisija se pri predlaganju ove odredbe rukovodila potrebom da se nešto konkretno preduzme na podsticanju rađanja i vrlo oprezno predložila naknadu samo za treće dete, a ne i za veći broj dece od troje", navela je ona.

Prema njenim recicma, nije namera da se žene podstiču da se posvete samo rađanju i da za to dobijaju naknadu, nego da se podstaknu one porodice koje planiraju, odnosno razmatraju rađanje trećeg deteta, da se za to lakše odluče i da im država finansijski pomogne u tome.

"Odvajanje finansijskih sredstava za podsticanje rađanja bi trebalo da bude prioritet svih prioriteta. Medutim, pošto je ovo tek Prednacrt GZ javna rasprava treba da pokaže da li ovakav predlog ima podršku i da li ga treba zadržati", napomenula je Cvejić Jančić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP