Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠENI PROTESTI U PRIŠTINI

Demonstranti traže ostavke čelnika Vlade Kosova

Autor: Beta | 18.04.2015 - 19:53:00h | Komentara: 0

Učesnici protesta održanog danas u Prištini, u organizaciji tri opozicione partije, zatražili su danas od Vlade Kosova da u roku od dve nedelje odgovori na njihove zahteve.

Protesti u Priština

Protesti u Prištini | Foto: Screenshot "You tube"

Učesnici protesta su tražili stavljanje van snage odluke o poskupljenju struje, smenjivanje borda direktora Ureda regulatora za energiju, proglašavanje Trepce javnim preduzećem od posebnog značaja, smenjivanje menadžmenta Radio-televizije Kosova (RTK) i ostavku predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija, dok se od premijera Ise Mustafe traži smenjivanje ministra pravde Hajredina Kučija.
Protest više od 10.000 građana Kosova članova i simpatizera Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo prvo se simbolično zaustavio ispred zgrade Ustavnog suda gde su učesnici simbolično zgradu i ogradu suda obojili u crno.
Profesor Riza Smajak je zatražio ostavku predsednika suda Envera Hasanija zbog, kako je rekao, nezakonitih i neustavnih odluka u službi vladajuće Demokratske partije Kosova.
Posle toga, učesnici protesta su nastavili ka zdanju KEDS-a, kompanije koja snabdeva Kosovo strujom, gde su zatražili smenu borda direktora, koji su okrivili za visoke cene električne energije.
U simbolićnoj akciji su slomili nekoliko digitalnih strujomera koji, prema njihovom stavu, kradu građane Kosova.
Treća tačka protesta je bilo ispred zgrade RTK, gde je zatražena ostavka menadžmeta.
Demonstranti su izvikivali parola "RTK je naša a ne Vladina", "RTK je naša a ne Kadrija Vejseljija" (predsednika Skupštine), dok je poslanica Albuljena Hadžiu optužila menadžment da je RTK postala oružje u rukama jedne partije - DPK.
- Problemi i skandali RTK nemaju kraja. Građani se suočavaju sa propagandom televizije koja se plaća iz njihovih taksi. RTK je, umesto da bude u službi javnosti, u službi partijskih interesa. Nekada je portaprol (Hašima) Tačija, a sledeći put (Kadrija) Vejseljija, rekla je Hadžiu.
Policija je učesnicima protesta dozvolila da u dvorište RTK ubace veliki improvizovani megafon.
Skup je okončan na glavnom Trgu Skenderbeg, ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova.
Tu su govorili lideri opozicionih partija, koji su organizovali taj protest, koji je mirno okončan.
Lider Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je rekao da je nasuprot pretećim izjavama vlasti, današnji protest dokazao da su građani država a oni (Vlada) vlast.
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je tesko optužio vlast i rekao da su se danas okupili da bi rekli da demokratiji, podeli vlasti i institucijama koje su proizašle iz glasanja.
Lider Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je rekao da je organizovanje protesta jedini način da se zaustavi sve što je loše.
Policija i organizatori izneli su različite procene broja učesnika.Samoopredeljenje je ocenilo da je učestvovalo 20.000 ljudi dok je
policijska procena da ih je bilo između dve i dve i po hiljade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP