Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEVREME PRAVI ČUDA

Đenovski ciklon hara u regionu

Autor: A. O. | 05.03.2015 - 07:49:00h | Komentara: 1

Crveni meteoalarm u regionu zbog Đenovskog ciklona. U većem delu Srbije pljušti kiša, a negde veje sneg. U hrvatskom priobalju duva orkanska bura. U Bosni upozoravaju na moguće lavine u planinskim predelima. U Crnoj Gori potop i mećava.

Kiša zimi

Kiša | Foto: Profimedia

Najavljena promena vremena, poznatija kao Đenovski ciklon, zahvatila je region.

Meteorolozi su i kod nas još juče izdali crveno upozorenje, a da su njihove prognoze tačne pokazalo se već u ranim jutarnjim satima, od kada u Srbiji pljušti kiša.

Jak sneg jutros pada u Sjenici, a sneg umerenog intenziteta trenutno veje na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Kopaoniku i u Kuršumliji, dok u mnogim mestima pada kiša.

Najtoplije je u Negotinu, gde je u sedam časova izmereno šest, a najhladnije na Kopaoniku, gde je temperatura vazduha iznosila minus pet stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kiša umerenog intenziteta trenutno pada u Valjevu, a slaba kiša pada u Loznici, Beogradu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Zaječaru i Dimitrovgradu.
U Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Velikom Gradištu, Chupriji, Leskovcu i Zaječaru izmereno je pet, a u Loznici, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Nišu četiri stepena.


Na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Vranju izmerena su tri, a u Valjevu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu i Dimitrovgradu dva stepena.
U Kuršumliji je izmeren jedan, Sjenici minus jedan, a na Crnom Vrhu i Zlatiboru minus dva stepena.


Sneg je na Kopaoniku visok 89, a na Zlatiboru dva centimetra.

U Crnoj Gori u višim predelima veje sneg, tako da je Kolašin gotovo odsečen od sveta, a stanovnici ovog dela zemlja od 11 sati nemaju struje.

Visina snega u Kolašinu je preko 40, a u nekim delovima opštine i preko 60 centimetara. Putevi do većine sela su neprohodni.

Istovremeno, na crnogorskom primorju pada kiša, a samo od ponoći je palo oko 200 litara kiše po metru kvadratnom.

Zbog velike količine padavina poplavljene su ulice u Herceg Novom, voda je ušla u prizemlja nekih objekata, a na putevima ima odrona.

U Hrvatskoj, u priobalju duva orkanska bura, pa su zatvoreni mnogi putevi, a saobraćaj se dovija otežano.
Sneg otežava saobraćaj u Lici, a komšije tek očekuju nevolje s vremenom i čak 20 litara padavina - kiše  i snega.

Istovremeno, u Bosni i Hercegovini posle proglašenja crvenog meteoalarma i obilnih snežnih padavina na planinama u blizini Sarajeva, upućeno je upozorenje svim posetiocima planina.

Tako je izdato uputstvo za ponašanje svima koji imaju nameru da s eupute ka planinama, a zbog povećane mogućnosti pokretanja snežnih lavina:

Planinari bi svoje kretanje trebalo da svedu na minimum i to isključivo obeleženim-markiranima planinarskim stazama-putevima.

Skijašima, borderima i ljubiteljima ostalih zimskih sportova savetuje se da svoje aktivnosti upražnjavaju isključivo na uređenim skijaškim stazama.

Odlasci na neuređene delove planine mogli bi dovesti u opasnost sve one koji se odluče na takvo nešto, jer trenutni snežni uslovi na planinama pogoduju stvaranju snežnih lavina, navodi se u saoštenju za javnost.

Veće padavine najavljene su za večeras.

Poslednji komentari
  • ljubimac Vreme: 05.03.2015 10:03h

    Sad svi vi što ste došli da živite od Lazarevca, Beograda i okoline - džakove u ruke i branite sredinu koja vam je očigledno bolja nego vaša. Ili se pokupite i vratite odakle ste došli, a najviše sa Zlatibora (statistika grada Beograda), pa bacajte tamo u vaše "čiste" reke, a ne nama da plavite.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP