Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PADOBRANCI ĆE RAŠIRITI ZASTAVE ZA POČETAK PARADE

Desant na Beograd!

Autor: Damira Ramadani | 14.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Desantom 30 padobranaca, pripadnika 63. padobranskog bataljona, u četvrtak počinje vojna parada! Biće to prvi desant koji je izveden u gradu sa ovolikim brojem padobranaca. U širem rejonu spomenika Večna vatra, između Bulevara Nikole Tesle i Dunava, sleteće iz transportnih helikoptera Vojske Srbije, sa visine od 1.800 metara 30 pripadnika padobranskog bataljona i raširiti zastave Srbije i Vojske.

„Prestonica  prelepo izgleda iz  ptičje perspektive”:  Darko Kačavenda

„Prestonica prelepo izgleda iz ptičje perspektive”: Darko Kačavenda | Foto: Jelena Vučetić

- Još kao dete, 1985. godine, gledao sam vojnu paradu i za mene je ogroman uspeh da u svojoj karijeri dočekam da učestvujem na paradi. Danas je bio moj 5.251. skok i očekujem da se moje kolege i ja predstavimo u najboljem mogućem svetlu - rekao nam je juče na probi Miroljub Janićijević, čovek koji će prvi iskočiti iz helikoptera, držeći u ruci srpsku zastavu.

Srpska zastava  lepršaće nad  glavnim gradom

Srpska zastava lepršaće nad glavnim gradom | Foto: Jelena Vučetić

Ponos ili trošak


Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić kaže da će Srbija posle 29 godina imati paradu u kojoj će učestvovati više od 4.500 pripadnika vojske, kojoj će prisustvovati predstavnici svih ambasada i da se Srbija ponosi pripadnicima svoje Vojske. Poslanik DS-a Dragan Šutanovac izjavio je, pak, da je organizovanje vojne parade bespotrebno trošenje resursa, novca i energije i da će mnogo koštati i Ministarstrvo odbrane i građane.

Miroljub je pre godinu dana postao najmlađi u Srbiji koji je došao do brojke od 5.000 skokova i prvi je pripadnik Vojske koji je taj uspeh ostvario u službi. Takođe je državni reprezentativac u padobranstvu i državni prvak u klasičnim padobranskim disciplinama (skok na cilj i figurativni skokovi), rođen je u Kragujevcu, a sada živi u Nišu. Za njim će skočiti Darko Kačavenda, u čijim rukama će se vijoriti zastava Vojske Srbije, a juče je na probi imao svoj 2.183. skok.

- Izuzetno sam zadovoljan pripremama koje nam je omogućila Vojska i velika je čast učestvovati na paradi 16. oktobra. Trema uvek postoji, ona je poželjna, jer kada se čovek opusti onda i greši. Trenutno nas vreme služi i moram vam priznati da Beograd prelepo izgleda iz ptičje perspektive - otkrio nam je Darko.

Ni vreme  im ništa  ne može...

Ni vreme im ništa ne može... | Foto: Jelena Vučetić

 
Po rečima naših sagovornika padobranaca, kvalitet skokova neće mnogo zavisiti od vremenskih uslova, jer su oni profesionalci koji su obučavani da skaču i danju i noću i jedino ih jaka kiša ili jak vetar mogu omesti u preciznosti skoka. Nadamo se da će ih u četvrtak dočekati sunce i vedro nebo nad Beogradom i da će svi prisutni uživati u veličanstvenom prizoru.

Ponos i dika:  63. padobranski  bataljon

Ponos i dika: 63. padobranski bataljon | Foto: Jelena Vučetić

Kliknite za uvećanje

Kliknite za uvećanje

Grad: Na paradu dođite do 14


Vojna parada biće održana 16. oktobra sa početkom u 15.30. Građani će moći da posmatraju paradu iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane (moraju da dođu do 14 sati), kao i sa Kalemegdana. Od 15 neće biti moguće kretanje u širem rejonu Ušća, gde se parada održava, a Grad moli sve građane da na paradu ne nose rančeve, torbe, oružje ili šiljate predmete... Mesta ulaska za građane su (detalji u mapi u prilogu) prilaz sa Brankovog mosta i iz pravca TC Ušće i prilaz iz pravca hotela „Jugoslavija“ i Trešnjinog cveta. U zonama gde će biti posetioci obezbeđene su cisterne sa vodom, a dežuraće i kola Hitne pomoći. Takođe, na dva bočna prilaza biće postavljene i dve poljske bolnice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP