Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROSLAVA PRVE DECENIJE POSTOJANJA!

Deset godina Vikipedije
na srpskom jeziku

Autor: Tanjug | 16.02.2013 - 23:40:00h | Komentara: 0

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, Vikipedija, na današnji dan slavi svoju prvu deceniju postojanja. Do sada se registrovalo više od 100.000 korisnika!

Vikipedija

Vikipedija na srpskom već deset godina! | Foto: Screenshot sa sajta

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, Vikipedija, na današnji dan slavi svoju prvu deceniju postojanja. Do sada se registrovalo više od 100.000 korisnika, koji su svojim člancima doprineli svekolikom ljudskom znanju, saopštila je danas Vikipedija. Ova onlajn enciklopedija na srpskom broji više od 180.000 napisanih članaka, što bi u štampanom izdanju bilo čak 45 tomova, odnosno najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku. Na globalnom nivou među 284 jezičke verzije, Vikipedija na srpskom se nalazi na 29. mestu po veličini.

Napominjući da su ponekad osporavani kao legitimni izvor informacija, u Vikipediji ističu da samo u Srbiji imaju preko 17 miliona pregleda mesečno i da je, prema podacima agencije Aleks ranking, ovo sedmi po posećenosti sajt u Srbiji. Pored toga, naša verzija Vikipedije primećena je na međunarodnom nivou. Vebfest festival, najveći te vrste u ovom delu Evrope, proglasio je 2009. Vikipediju na srpskom za najbolji edukativni sajt za tu godinu.
Korisnost i legitimnost Vikipedije ogleda se i u zainteresovanosti nacionalnih i edukativnih institucija za saradnju, pa je Vikipedija u cilju širenja slobodnog znanja uspostavila saradnju sa nizom galerija, biblioteka, arhiva i muzeja, dodaje se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP