Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠETNJA ZA ZORANA

Desetogodišnjica smrti
Zorana Đinđića!

Autor: S.S. | 12.03.2013 - 09:25:00h | Komentara: 0

Na današnji dan pre deset godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Kao i svake godine, i ovog 12. marta će biti održan skup i šetnja kroz centar Beograda u znak sećanja na stradalog političara.

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić | Foto: Aleksandar Anđić

„Šetnja za Zorana“, koju su organizovali članovi Demokratske i Liberalno demokratske stranke počinje u 12 časova. Okupljanje će biti na dve lokacije: u 11 sati u Siminoj ulici 41, i kod Terazijske česme, prenosi B92.


Povorke će ići do zgrade Vlade Srbije, posle i do Novog groblja. Takođe, u 17 sati u centru „Sava“ biće održana Akademioja „Zoran Đinđić živi“, na kojoj će biti prikazani delovi njegovih govora, fotografije i video snimci.
Đinđić je ubijen u Beogradu na stepeništu zgrade sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. u 12:23. Pogođen je jednom u grudi, metkom koji je probio njegovo srce i ubio ga skoro trenutno. Brzo je odveden u bolnicu gde je primenjen odgovarajuć postupak, ali je njegova smrt, ipak, proglašena jedan čas kasnije. Prema zvaničnom Vladinom saopštenju, Đinđić nije bio pri svesti nakon dolaska u bolnicu. Njegov telohranitelj Milan Veruović je takođe bio teško ranjen u stomak od drugog hica. Kao počinioci zločina odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog klana.

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić | Foto: Aleksandar Anđić

Oba metka je, snajperom, sa 130 metara udaljenosti, ispalio policijski specijalac Zvezdan Jovanović, sa prozora zgrade Zavoda za fotogrametriju. Jovanović je tokom svoje završne reči na suđenju povodom ubistva Zorana Đinđića izjavio da nikada nije na čoveka pucao iz snajpera, odnosno da nije obučeni snajperista.

U policijskoj akciji „Sablja“ uhapšena je većina članova zemunskog klana i drugih kriminalnih grupa, a i sam atentator Zvezdan Jovanović.
Milorad Ulemek Legija, bivši komandant „crvenih beretki“, osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva, a istu kaznu dobio je i Jovanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP