Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FOND SOLIDARNOSTI

Devenport: Srbija dobila više od 60 miliona evra za štetu od poplava

Autor: Beta | 30.06.2015 - 08:16:00h | Komentara: 3

Srbija je iz Fonda solidarnosti Evropske unije dobila više od 60 miliona evra bespovratnih sredstava za nadoknadu štete na javnim objektima nastale tokom prošlogodišnjih poplava, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Tanja Miščević i  Majukl Devenport

Majkl Devenport | Foto: Oliver Bunić

Njemu je na svečanoj sednici, povodom Dana opštine Svilajnac, dodeljena plaketa zbog pomoći EU poplavljenima u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama koje su zadesile tu opštinu.

Svilajnac je od EU dobio oko četiri miliona evra kao pomoć za saniranje štete nakon majskih poplava i za radove na uređenju rečnih korita.

"U Svilajncu je sredstvima Evropske unije mnogo urađeno, a radovi će se nastaviti i ove godine. U sledećoj fazi, koja treba da krene tokom leta i jeseni, sredstva EU će biti angažovana na igradnji nasipa i regulaciji rečnih obala kako se poplave više nikada ne dogode u tom obimu i s tako katastrofalnim posledicama po stanovništvo", rekao je Devenport.

On je ocenio da je u Svilajncu EU pokazala solidarnost sa građanima u trenutku kada je to bilo najpotrebnije, nakon poplava.

"Pripadnici civilne zaštite iz evropskih zemalja, Francuske i Danske, angažovani su bili tokom poplava da pruže pomoć kako bi se uklonile najteže posledice koje je voda nanela stotinama domaćinstava u Svilajncu i okolini", rekao je Devenport.

On je kazao da ta pomoć nema direktne veze sa evropskim integracijama, s pravnim tekovinama, s pregovaračkim poglavljima, ali jasno govori da EU Srbiju i njene građane gleda kao na članove svoje porodice.

"EU je spremna da u Srbiji uradi ono što bi uradila u bilo kojoj od svojih 28 zemalja članica. O tome svedoči činjenica da je Srbija kao i sve naše zemlje članice imala pristup Fondu solidarnosti EU iz koga je dobila više od 60 miliona evra bespovratnih sredstava za nadoknadu štete na javnim objektima nastalim tokom poplava", rekao je Devenport.

Plaketa osim Devenportu je dodeljna i predsedniku Upravnog odbora Fonda B92 Veranu Matiću.

Zahvalnice su dobili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, zatim Fondacija Novaka Đokovića, Panasonik iz Svilajnca, policajac Policijske stanice u Svilajncu Mirko Vukomanović koji je učestvovao u spasavanju ljudi nakon poplava i uspešni mladi poljoprivrednik iz sela Vojska Aleksandar Jeremić.

Poslednji komentari
  • zox Vreme: 30.06.2015 08:33h

    To je jos uvek smesno malo u odnosu na stetu koju ste naneli Srbiji bombardovanjem------ dakle trebate da racunate da ste nesto poklonili srbiji tek kad platite 80 milijardi e tek suma Preko toga je pomoc

  • ds222 Vreme: 30.06.2015 12:40h

    Pa ajd da PREBIJEMO dugove ,vi nama dodjete za bombardovanje 105 milijardi dosad kazes dali ste 60 miliona ,znaci dodjete nam jos 104,4 0 milijardi evra .. Milijardi gospodine a to sto vi 2spominjete" nije ni 0,15 % vaseg Evropskog duga ovoj drzavi !

  • ds2 Vreme: 30.06.2015 12:42h

    PA KAKO DA GA OSTAVIM KAD GA CENZURISETE BRUKE JEDNE (EROR _CEGA)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP