Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HIT!

Devenport: Zipa tebra, munze konza! (VIDEO)

Autor: B92, Beta | 26.09.2013 - 20:55:00h | Komentara: 0

Na Filološkom fakultetu u Beogradu obeležen Evropski dan jezika. Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport tom prilikom pokazao da zna šatrovački.

Tokom konferencije su se na srpskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku prisutnima obratili šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport, dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš, direktor Austrijskog foruma Nikolas Keler, šef misije Saveta Evrope Antje Rotemund i profesor Filološkog fakulteta Ranko Bugarski.

Majkl Devenport

Majkl Devenport | Foto: Beta

 "Evropski dan jezika slavimo 13 godina. Evropa je bogata jezicima i obuhvata preko 200 jezika, a ja sam uvek impresioniran znanjem engleskog jezika u Srbiji, pogotovo među studentima", rekao je Majkl Davenport povodom obeležavanja ovog dana.

On je dodao da smatra šatrovački žargon fascinantnim, nakon čega je izgovorio "Zipa, tebra", "Munze konza", kao i poslovicu "Sjaši Kurta da uzjaše Murta".
"Mislim da je svaki jezik koji čovek zna veliki adut i ubeđen sam da je jezik važan alat da bolje razumete ljude i narod", rekao je Devenport, obraćajući se na srpskom jeziku.
On je rekao da je Evropa bogata različitim jezicima, da samo u Evropskoj uniji postoje 24 zvanična jezika i ocenio da je obeležavanje Evropskog dana jezika sjajna inicijativa i podstrek da "svako počne da uči druge jezike".
Šefica misije Saveta Evrope Antje Rotemund kazala je da se raznolikost u Evropi ogleda u oko 225 jezika, a da ona u toku dana priča na engleskom, mađarskom, nemačkom i oprobava se u srpskom jeziku.
Evropski dan jezika obeležava se 26. septembra od 2001. godine širom Evrope različitim manifestacijama, dok se konferencija o višejezičnosti na Filološkom fakultetu održava drugi put. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP