Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVLJA SE PREPUCAVANJE OMBUDSMANA I MINISTRA

Devet pitanja Saše Jankovića za ministra Gašića i VBA!

Autor: RAS | 28.01.2015 - 08:09:00h | Komentara: 2

Zaštitnik građana i ministar odbrane suočiće se danas na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Saša Janković, ombudsman

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

Kako saznaje „Blic“, Saša Janković, Bratislav Gašić, kao i direktor VBA Petar Cvetković, pozvani su na današnju sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njihovom žestokom sukobu. Konkretna tema će biti incidenti tokom Parade ponosa, kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, i odbijanja VBA i Ministarstva odbrane da zaštitniku dostave podatke o ovom slučaju.

Odbor danas, kako saznajemo, neće raspravljati o optužbama Jankovića da VBA „operativno obrađuje“ pojedine opozicione političare i vođe sindikata. Naime, kažu u Odboru, Janković im nije dostavio dokumentaciju o toj temi.

- Raspravljaćemo o dokumentaciji koju su nam dostavili ombudsman, VBA, Ministarstvo odbrane i MUP. Očekujem da ćemo razjasniti ono oko čega se spore, a to je zakonska regulativa. Dakle, da li kada tužilaštvo počne krivični postupak, državni organi mogu da dostavljaju zaštitniku materijale. On tvrdi da moraju, a Ministarstvo odbrane da ne smeju bez odobrenja tužioca i to moramo razrešiti - kaže za “Blic” Momir Stojanović, predsednik odbora.

Saša Janković je juče objavio dopis sa 14 pitanja za ministra Gašića u vezi sa dvojicom pripadnika Vojne policije koja je bila uz Vučićevog brata u trenutku kada ga je prebilo sedam pripadnika Žandarmerije.

Janković je pritom naveo da se ni Gašić ni VBA nisu pozvali ni na jedan konkretan propis zbog kojeg su odbili da mu dostave dokumenta o ovom slučaju.

Pitanja

1. Na osnovu kog člana Zakona o VS ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade?


2. Kako je tačno glasio vojni zadatak koji su obavljali vojni policajci, da li su oni imali naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja ili na nekom drugom, ili im je to bilo ostavljeno na procenu?


3. Da li je prolazak dva vojna policajca najavljen pripadnicima policije na terenu?


4. Da li je i koji je državni organ bio ovlašćen da koordinira rad nadležnih državnih organa i različitih službi i jedinica na terenu, uključujući i vojne i ko je to bio?


5. Da li je uobičajeno i u skladu sa pravilima o vršenju vojnih zadataka one vrste na kojoj su bila dvojica vojnih policajaca da se na takve zadatke ide u društvu civilnih lica?


6. Na koje konkretne vojne zadatke u vezi obezbeđenja ličnosti se nosi pištolj sa metkom u cevi?


7. Da li je protiv dvojice vojnih policajaca ili bilo kog drugog zaposlenog u Ministarstvu odbrane, odnosno pripadnika VS pokrenut disciplinski ili bilo kakav drugi postupak u vezi sa ovim događajem?


8. Na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA ili drugog zakona su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka pre policije?


9. Na osnovu kog člana je VBA od obezbeđenja dve banke u blizini uzela snimke nadzornih kamera?


- Ja nisam dobio zvaničan dopis od Jankovića, tako da mi ne pada na pamet da se dopisujem preko interneta i Tvitera. Danas ću na odboru da odgovorim na sva pitanja i to na sve ono što ne zadire u istragu. O svemu što zadire u istragu neću govoriti bez odobrenja tužioca. Ne želim da uskratim ikakva dokumenta Jankoviću, ali jasno sam mu u svom dopisu naveo zakone na koje se pozivam - kaže Gašić za “Blic”.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je nedavno rekao da svi državni organi imaju obavezu da Jankoviću dostave traženu dokumentaciju.

Gašić: Janković dobija dokumenta kad odobri tužilaštvo

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

Skupština Srbije Bratislav Gašić

Bratislav Gašić | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Dok god je predistražni postupak u toku, dokumenta su u Tužilaštvu. Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako bi je dali Saši Jankoviću", izjavio je Gašić za "Danas".

On je dodao da će ombudsman dobiti tražena dokumenta "tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom".


"Danas podseća da je Janković je pozvao Gašića da mu bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Minsitarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Aleksandra Vucćića.

Janković je, takođe, zamolio Gašića da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu "pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa".

"Danas", takođe, prenosi izjavu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da je Ministarstvo odbrane dužno da dostavi tražene podatke Jankoviću.


"Ne znam da li će dostaviti, znam da je dužno da to uradi. Na čitav slučaj gledam negativno, kao uostalom i na svaki drugi u kome neki organ vlasti, dužan da se stara za primenu zakona, radi obrnuto", rekao je Šabić.

Poslednji komentari
  • kraljevcanin Vreme: 28.01.2015 09:08h

    Sasvim precizno i konkrektno postavljena pitanja koja bi puno toga razjasnila. Gospodo iz Vlade Srbije ovo se teško može gurnuti pod tepih, ovde se jasno vidi nepoštovamje Zakona i Propisa, zloupotrbe službenih položaja ljudi na najvišim instancama u državi, zloupotreba bezbednosnih službi i njihova nekordiniranost na važnim bezbednosnim zadacima. Ja bih dodao i deseto pitanje, da zaokružimo, koliko je bilo pripadnika kobri kod tetke u Krunskoj i dal postoji u njenom stanju posebna soba za njih ;)

  • mima Vreme: 28.01.2015 09:43h

    Ocigledno je, da im Jankovic, itekako smeta. Dosta je bilo sa time, da radi ko sta hoce a da se zakoni ne postuju. Iako je od SNS-a, mnogo je. Ucinice sve, kako bi se resili Jankovica, koji po oceni mnogih koje znam, radi svoj posao besprekorno. Samo neka tako i nastavi. Zelim mu mnogo srece u radu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP