Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RFZO ODOBRIO

Devetomesečna beba ide na lečenje u Tursku

Autor: Tanjug | 06.02.2015 - 14:53:00h | Komentara: 0

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odobrio je lečenje devetomesečnoj bebi koja boluje od teške razvojne anomalije centralnog nervnog sistema u zdravstvenoj ustanovi Adžibadem u Turskoj.

Beba odlazi u Tursku

Beba odlazi u Tursku | Foto: Profimedia.rs

Beba, koja se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici, otputovaće u ponedeljak u pratnji roditelja u Adžibadem, a Fond je za njeno lečenje uplatio 24.000 evra i akontaciju roditelju za troškove smeštaja, ishrane i prevoza, navedeno je u saopštenju.

RFZO podseća da je tokom januara ove godine na lečenje u inostranstvu uputio osmoro pacijenata (šestoro dece i dvoje odraslih), a na kontrolni pregled osmoro dece kojima je u Italiji transplantirana jetra.

Za dvoje dece odobreno je, takođe, i upućivanje biološkog uzorka radi dijagnostike retke genetske bolesti. Pored toga, jedan pacijent će biti upućen u Belgiju, a drugi u Sloveniju.

U AKH klinici u Beču trenutno se oporavlja dvadesetsedmogodišnja pacijentkinja iz Indjije, kojoj je Fond odobrio lečenje - transplantaciju pluća u trajanju do 12 meseci uz pratnju jednog roditelja.

Pacijentkinja je krajem decembra 2014. hitno prevezena avionom inostrane bolnice, jer je javljeno da je pronađen donor, nakon čega je u roku od nekoliko sati obavljena transplantacija pluća.

Za ovo lečenje Fond je uplatio bolnici depozit u iznosu od 40.000 evra, a troškovi lečenja nakon završetka lečenja premašuju iznos od 150.000 evra. Pored toga RFZO snosi i troškove dnevnica za pacijenta i pratioca. RFZO precizira da je, za lečenje u inostranstvu pacijenata upućenih u januaru i dvoje male dece u februaru (dečak koji sutra putuje u Lajpcig i beba koja će u ponedeljak 9. februara biti upućena u Tursku), platio oko 200.000 evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP