Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKE DIPLOMATE NE ZNAJU ZA ŠTEDNJU

Devize preče od domovine!

Autor: E. A. | 18.02.2015 - 13:30:00h | Komentara: 4

U srpskoj diplomatiji vlada pravi haos, a pojedini ambasadori ne vraćaju se kući ni posle isteka mandata, što je slučaj sa ambasadorkom u Rimu Anom Hrustanović.

Ognjen Pribićević 5.800 €

Ognjen Pribićević 5.800 €

Nije ni čudo da se diplomatama ne žuri nazad u otadžbinu, pošto će njihove plate i ostala davanja građane Srbije ove godine koštati skoro 32 miliona evra, na šta treba dodati troškove iznajmljivanja skupih rezidencija, vozače, službene automobile, kućne pomoćnice, baštovane i vrlo visoke troškove reprezentacije.


Prema podacima dostupnim našoj redakciji, trenutno najskuplji srpski diplomata je ambasador u Švajcarskoj Snežana Janković, koja je pre pola godine nasledila Milana St. Protića. Njenom novčaniku je prijao rast švajcarske valute, pa njena osnovna plata od 6.870 švajcarskih franaka sada iznosi oko 6.500 evra, tako da je daleko iza sebe ostavila kolegu ambasadora u Velikoj Britaniji Ognjena Pribićevića, koji prima 3.650 funti i 111.000 dinara, što zajedno iznosi oko 5.800 evra.

Snežana Janković 6.500 €

Snežana Janković 6.500 €

Iako joj je prošle godine istekao mandat ambasadorke u Italiji, Ana Urošević Hrustanović ubraja se u najskuplje srpske diplomate. Za nešto više od sedam godina, koliko je u Rimu, Srbija je za snajku bivše gradonačelnice Beograda Radmile Hrustanović isekširala najmanje milion evra.


- Ana je direktno u diplomatsku službu došla kao saradnica tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ne zna se ni šta je radila kod njega... Odmah je, bez dana iskustva, poslata u Italiju. Pored Tadića, vetar u leđa bio joj je i Vuk Jeremić. Iako joj je mandat istekao još prošle godine, snajka Radmile Hrustanović je i dalje amabasadorka u Rimu i kako stvari stoje, bar za sada nije planirano njeno povlačenje u Beograd - objašnjava sagovornik „Alo!“. On dodaje da slučaj Hrustanovićeve nije usamljen kada je u pitanju (ne)povlačenje spskih diplomata kojima je istekao mandat, ali da je, kada su troškovi u pitanju, vrlo specifičan.

Ana  Hrustanović  4.600 €

Ana Hrustanović 4.600 € | Foto: Anita Đukić


- Na godišnjem nivou, ona državu košta oko 150.000 evra, odnosno blizu milion evra za proteklih nešto više od sedam godina. Plata joj je najmanje 4.600 evra, ali mi sumnjamo da je namerno prikazana manja, bez dodataka... Rezidencija u centru Rima od 230 kvadrata ne može da košta manje od 5.000 evra. Tom spisku treba dodati vozača, službeni automobil, kućnu pomoćnicu, baštovana, vrlo visoke troškove reprezentacije, dodatak za muža i dete... Da ne govorimo da nije jasno da li ima radni odnos u MSP-u, od kada i kako, da li je zaposlena za stalno i po kom osnovu, zašto nije polagala nijedan ispit... - priča izvor iz MSP-a.
U Ministarstvu juče nismo mogli da dobijemo odgovor, budući da državne institucije zbog državnog praznika nisu radile.

Jelena Živojinović

Jelena Živojinović

Batina ćerka 12 godina letuje na Kubi

Apsolutni rekorder po diplomatskom stažu je drugi sekretar srpske ambasade na Kubi Jelena Živojinović, koja se u toj zemlji nalazi već 12 godina. Ćerka poznatog glumca Bate Živojinovića za to vreme sklopila je i dva braka sa kubanskim državljanima, što se smatra teškim bezbednosnim prekršajem u diplomatiji. Njena plata kreće se oko 3.000 evra, što znači da je do sada za platu od Ministarstva spoljnih poslova prihodovala skoro pola miliona evra. Ako se na to dodaju ostale prinadležnosti, njen turizam na Kubi do sada je poreske obveznike Srbije koštao od 800.000 do 900.000 evra.

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 18.02.2015 13:58h

    Dok bude ovaca biće i vune.

  • ZORAN Vreme: 18.02.2015 14:19h

    LEPO NEKO RECE, DA SU DEMOKRATE GRESNE STO NISU SVE SPS-OVCE GLOGOVIM KOCEM ILI NA NJEGA, SNS, TAKODJE JE POGRESIO STO NIJE ISTO URADIO SA ZUTIMA. NAROD CE SE BRZO OTARASITI ZLA JER CE SE I SNS-OVCI SAMI IZMEDJU SEBE NABIJATI NA KOLAC JER SE VIDI VEC SAD DA NEMOGU DA SE DOGOVORE KO UZIMA VISE I MULJA !!! ALI DZABA DRZAVA UPROPASTENA, KASNO, PA ONA YAISTA VAZI< KO POSLEDNJI BUDE IZ SRBIJE NEKA UGASI SVETLO !!!

  • Boki Vreme: 18.02.2015 14:20h

    E... zemljo Dembelijo!

  • marina Vreme: 18.02.2015 18:54h

    Gde moze da se naurci ? Postoji li neki link za narucivanjre ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP