Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA SAMO GODINU DANA

Devizne rezerve Srbije smanjene za 363 miliona evra

Autor: Tanjug | 12.01.2015 - 14:34:00h | Komentara: 0

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra 2014. godine, prema preliminarnim podacima, iznosile oko 9,907 milijardi evra i smanjene su za 363 miliona evra u odnosu na novembar prošle godine kada su iznosile 10,27 milijardi evra, objavila je danas centralna banka.

Narodna banka Srbije

Narodna banka Srbije | Foto: Nebojša Marković

Najveći odliv ostvaren je po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 242,8 miliona evra i pretežno je rezultat izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima.
Drugi veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 104,1 milion evra i po osnovu otplate duga prema MMF-u od 68,3 miliona evra.
Najveći devizni priliv u decembru realizovan je po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 162,5 miliona evra i to od Svetske banke 109,0 miliona evra, Evropske investicione banke 32,1 milion evra i ostalih inokreditora 21,4 miliona evra. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 98,1 milion evra.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju decembra 7,66 milijardi evra.
Decembarski obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1,233 milijardi evra i bio je za 489,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.
U 2014. godini u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,657 milijardi evra.
Dinar je u decembru nominalno deprecirao prema evru za 0,3 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 60 miliona evra i prodajom 435 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, navedeno je u saopštenju NBS.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP