Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAM VAS BILO!

Devojčica sa rakom mozga nije invalid!

Autor: A. Mitrović - S. Đorđević | 14.01.2014 - 20:00:00h | Komentara: 3

Andrijana Petrović (12) iz Paraćina od druge godine života leči se od tumora na mozgu koji više ne može da se operiše jer se proširio na moždano stablo.

Paraćin devojčica

Mala Andrijana je potpuno nesposobna za samostalan život

Uprkos njenom izuzetno teškom stanju, komisija Republičkog PIO fonda koja dolazi u Ćupriju, gde pregleda dokumentaciju i pacijente iz Ćuprije i Paraćina, nedavno je procenila da je devojčica svega 30 odsto invalid (?!) i uskratila njenoj majci pravo na puni iznos dodatka za tuđu negu i pomoć.

Problem u pravilniku?!

Iz Fonda takođe napominju da lekari veštaci imaju problema u oceni stepena telesnog oštećenja naročito kod invalidne dece, zbog neusklađenosti zakonske regulative i zastarelog Pravilnika o utvrđivanju telesnih oštećenja, koji je na snazi od 1997. godine.

Mala Andrijana je potpuno nesposobna za samostalan život, teško govori i jedva se kreće. Zbog dugogodišnje bolesti nikada nije išla u školu. Stanje joj se nedavno pogoršalo. Trenutno je na dečjem odeljenju paraćinske bolnice, posle još jedne doze hemoterapije. Osim teške bolesti, njenu porodicu pritisli su i finansijski problemi.

“Sva primanja koja imamo je 8.500 dinara za Andrijanu. Druga primanja za nju nemamo, jer ja ne radim kako bih bila uz nju kada prima hemoterapiju i boravi u bolnici”, kaže Ivana Đokić, Andrijanina majka. Mala Paraćinka oca nema jer je ih je napustio pre nekoliko godina.

Paraćin devojčica

Od druge godine života boravi po bolnicama i bori se sa opakom bolešću


“Otac nas je ostavio i ne daje ni dinara za dete, same se mučimo godinama. Ona je danas imala bolove u vratu i vrlo joj je loše”, teškim glasom priča Ivana, ogorčena bahatim odnosom lekarske komisije u Ćupriji.

„Lekar veštak me je pitao zašto sam ošišala dete, valjda misleći da sam to uradila da bih ih zavarala lekare, a da pritom komisija nije ni pogledala dokumentaciju. Zar je ovo država i medicina i briga o deci? Pa koje to dete onda može da dobije pomoć, u kakvom stanju treba da bude i od koje bolesti da boluje kada Andrijana, koja ima tumor mozga, to ne može? - rezignirano pita Ivana.
Na osnovu nalaza komisije, Centar za socijalni rad u Paraćinu doneo je rešenje kojim se Andrijani priznaje samo pravo na osnovni dodatak od 8.500 dinara, umesto na uvećani dodatak za tuđu negu od 26.000 dinara.

Direktorka Centra za socijalni rad u Paraćinu Biljana Milenović Stojanović kaže da je ta institucija pomagala jednokratno kad god im se majka male Andrijane obratila.

PIO: Rešićemo po hitnom postupku

Iz Fonda PIO ističu da je u slučaju Andrijane Petrović lekarska komisija postupila u skladu sa zakonom, ali da su spremni da majci izađu u susret (?!): „Kontaktirali smo sa majkom i sugerisali joj da uz zahtev za žalbu na rešenje ili uz nov zahtev za ostvarivanje prava obavezno dostavi i novu otpusnu listu iz bolnice, koja će biti predmet novog veštačenja. U potpunosti razumemo složenost situacije u kojoj se dete nalazi i učinićemo sve da predmet rešimo po hitnom postupku - navode iz Fonda i dodaju da je od 2008. godine slučaj male Andrijane veštačen još četiri puta, ali da je ocena svakog od četiri različita lekara bila da stepen telesnog oštećenja devojčice iznosi 30 odsto!?

Poslednji komentari
  • MASA Vreme: 15.01.2014 03:15h

    ..RESITE ZAKON POD HITNO,AKO NE MISLITE DA VIDITE SVE BOLESNE NA ULICI KAKO VAS BIJU...SRAMOTA JEDNA,GDE CE VAM DUSA?

  • tanja Vreme: 15.01.2014 04:30h

    Sram i stid bilo Fond PIO u Paracinu i Centar za socijalni rad u Paracinu!!! Hoce li neko od njihovih direktora odgovarati za ovaj monstruozni lopovluk?? Pa naravno da nece k'o sto niko nikada u Srbiji za ovakve zlocine prema jadnoj i neduznoj deci nije odgovarao!! Uskratili su pomoc toj devojcici jer su namestili preko veze da neko drugi dobije pomoc iako nema nikakva prava na tu pomoc!!! Ma Srbijo stidi se!! Ali, u zivotu se sve vraca i sve se placa, zato se iskreno nadam da ce se zaista vratiti svima koji su ucinili ovakav zlocin nad bolesnim detetom i njenom samohranom majkom!!! Kako drugome cinis tako ce ti biti vraceno!!!!

  • milena Vreme: 15.01.2014 09:56h

    Fuj na naše iz ministarstva zdravlja i državu.Za slavljenje nove godine ,za razne savetnike i provode novca nema za bolesne i siromašne.Gospode Bože kada ćeš više pogledati ovaj bedan i moralno posrnuo narod? Toliko smo jadni i emotivno prazni....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP