Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZJAVA ŠEFA DELEGACIJE EU U SRBIJI

Dežer: Nadam se paradi na jesen!

Autor: FoNet | 17.06.2013 - 16:50:00h | Komentara: 0

Tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU) pratićemo sprovođenje strategija protiv diskriminacije u Srbiji po osnovu seksualnog opredeljenja, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i poručio da se nada da će na jesen na ulicama Beograda biti održana Parada ponosa, bez zabrana i sankcija.

„Parada ponosa“ ove godine mora da se održi, poručio Dežer

Vesnan Dežer | Foto: FoNet - Nenad Đorđević

Otvorićemo stvarnu debatu po tom pitanju u Srbiji, kako bi se omogućilo grupi ljudi da izraze svoja prava slobodno, bez sankcija i zabrana, rekao je Dežer na početku konferencije o ljudskim pravima LGBT poulacije i borbi protiv diskriminacije, koja se naredna dva dana održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, potreban je široki dijalog za bolje razumevanje, kako sa LGBT zajednicom, tako i sa konzervativnim snagama, zarad tolerancije.
Pratimo kako se ta prava sprovode i koje su poteškoće, rekao je Dežer i napomenuo da će EU nastaviti tehnički i finansijski da podržava LGBT aktivizam u Srbiji.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević je istakao da će u skorom početku pregovora Srbije za članstvo u EU unapređenje ljudskih prava i ravnopravnost biti prva oblast.
Rad na Poglavljima 23 i 24, kojima će započeti pregovori, će najduže trajati, tokom celog pregovaračkog procesa, zahtejavjući najviše rada i usklađivanja, naveo je on.
Pajević je dodao da će, prema novoj metodologiji, Evropska komisija sve vreme vrednovati rešenost Srbije da se u potpunosti poštuju principi vladavine prava.
Sloboda okupljanja je pravo koje pripada i LGBT osobama, rekla je državna sekretarka Ministarstva pravde Gordana Stamenić.
Ona je predočila da Srbija čini napore na suzbijanju homofobije kroz pravni i institucionalni okvir i u tome beleži rezultate.
Ukazala je da je od vitalnog značaja to što je u Krivični zakonik prošle godine uveden institut zločina iz mržnje.
Demokratija se osvaja korak po korak, godinu po godinu, ubeđena sam da su LGBT osobe u Srbiji na pravom putu da ostvare svoje pravo na slobodno izražavanje i okupljanje, zaključila je Stamenić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP