Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REKONSTRUKCIJA BULEVARA

Đilas: Niko iz mog tima nije prekršio zakon!

Autor: Tanjug | 12.04.2014 - 18:55:00h | Komentara: 2

Lider DS Dragan Đilas izjavio je danas da niko iz njegovog tima u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda nije prekršio zakon, uključujući i bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića i bivšeg direktora agencije za investicije Marka Blagojevića koji su danas saslušani u Odeljenju za privredni kriminal beogradske policije.

"Ponosan sam na sve što sam uradio sa svojim timom i siguran sam da niko iz mog tima nije prekršio zakon i zahvaljujući tome Beograd danas izgelda kako izgleda", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

Jasan plan: Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

 Ističući da se ne oseća ugroženim zbog predistražnih radnji o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra, Đilas je naveo da krivična prijava u tom predmetu nije utemeljena jer, kako je objasnio, ne postoji mogućnost da iko na tenderima za projekte koje finansira Evropska investiciona banka (EIB) ili Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) utiče na to ko će dobiti posao.

"Da biste uopšte tražili sredstva od EIB i EBRD morate da imate projekat, a kada dobijete sredstva onda vam banka daje konsultanta koji učestvuje u pripremi uslova tendera na koji banka potom daje saglasnost. Ovo je bio najbolji tender za građevinsku industriju u poslednjih 15 godina", smatra Đilas.
On je objasnio da je za projekat rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra Beograd od EU dobio donaciju od šest miliona evra sa obrazloženjem da je to jedan od najboljih projekata koje evropske banke finansiraju u Evropi.
Đilas je, takođe, rekao da činjenica da je glavni grad Srbije sredstva od evropskih banaka mogao da dobija bez državnih garancija svedoči o poverenju koje su te finansijske institucije imale u beogradsku administraciju.
Objašnjavajući okolnosti pod kojima je domaća firma "Balkan gradnja" dobila posao rekonstrukcije, Đilas je rekao da je politika gradske vlasti bila podsticanje domaće građevinske industrije, budući da su prethodna iskustva pokazala da su strane kompanije građevinske radove realizovale tako što bi uzimale proviziju i angažovale kao podizvođače domaće firme.
Pritom, domaće firme nisu mogle ni da steknu reference za samostalno dobijanje poslova, jer su na tenderima pobeđivale uglavnom strane firme.
Đilas je dodao da je, zbog loših iskustava sa nekim stranim kompanijama, insistirano na tome da uslov za dobijanje ovog posla bude da ponuđač može da samostalno izvede 60 odsto radova i da se provizija na preostalih 40 odsto ograniči, i da je čak Nacionalnom savetu za infrastrukturu predlagao da to bude princip za sve tendere u Srbiji.
"'Por' i 'Svitelski' nisu ispunjavali uslove tendera jer nemaju mehanizaciju, a od ostalih je najbolju ponudu dala 'Balkan gradnja' na šta je saglasnost dala EIB", rekao je Đilas.
Đilas je rekao da je u toku medijska haranga protiv ljudi koji su se u potpunosti ponašali u skladu sa zakonom, i izrazio očekivanje da im u ponedeljak, za kada im je zakazano saslušanje, neće biti izrečena mera zadržavanja.
Prema njegovim rečima, budući da su osumnjičeni danas pušteni nakon što im je pročitana krivična prijava, ne postoji razlog da i u ponedeljak ne bude odlučeno da oni mogu da se brane sa slobode.
Bijelić, Blagojević i još pet osoba saslušani su danas u okviru predistražnog postupka u vezi sa rekonstrukcijom Bulevara kralja Aleksandra, saopštila je Direkcija policije i Policijska uprava Beograd navodeći da se sumnja da je nezakonitim izborom ponuđača budžet Grada Beograda oštećen za oko šest miliona evra.
Saslušanje Bjelića i Blagojevića će biti nastavljeno u ponedeljak u 10 sati.
Poslednji komentari
  • draga Vreme: 12.04.2014 20:27h

    vidi ovog zutog postenjacine ha ha ha

  • dusan1 Vreme: 12.04.2014 21:00h

    Od tih nevinih nas danas boli glava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP