Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Đilas: U toku uzurpacija zemljišta PKB-a u Čenti!

Autor: Tanjug | 12.04.2013 - 13:14:00h | Komentara: 0

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saopštio je danas da je u toku uzurpacija zemlje Poljoprivredne korporacije Beograd u Čenti, i pored sporazuma iz 2009. godine kojim je vlada tom kombinatu dala pravo besplatnog korišćenja parcela koje to preduzeće obrađuje punih 40 godina. Đilas je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, naveo da se "posle otimanja zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra, vredne 14 miliona evra, od strane Veselina Sjekloće savetnika ministra Velimira Ilića, danas nastavlja nasilna uzurpacija imovine Beograda i pored obećanja nadležnih da do toga neće doći".

Grad Zrenjanin je, prema Đilasovim rečima, sproveo nezakonitu licitaciju uz saglasnost bivšeg ministra poljoprivrede i dodelio ga trećim licima na korišćenje.

Sukob oko zemljišta PKB-a

Sukob oko zemljišta PKB-a | Foto: Aleksandar Stanković

 "Tražim od ministra Gorana Kneževića da povuče nezakonito datu saglasnost ministarstva ili da otvoreno kaže čiji je interes da se jedno uspešno beogradsko preduzeće kao što je PKB gasi, a da stotine porodica ostane bez posla", rekao je Đilas.

Radnici PKB-a sprečavaju mehanizacijom zakupce da uđu na licitirano državno zemljište u Zrenjaninu, koje je ta firma decenijama koristila.
Radnici PKB-a apeluju na ratare da sačekaju konačnu odluku suda, kazala je Tanjugu potparol PKB Vesna Gajić.
Privredni sud u Zrenjaninu je 5. aprila odbacio tužbe PKB-a protiv Republike Srbije i Grada Zrenjanina, podnetu zbog ometanja državine na području katastarskih opština Čenta i Perlez.

Protivi se  „Megatrend“  državi: Đilas

"Čiji je interes da se jedno uspešno beogradsko preduzeće kao što je PKB ugasi": Dragan Đilas | Foto: Nenad Đorđević

 Tom odlukom je, takođe, zabranjeno PKB-u da dalje ometa banatske poljoprivrednike da uđu u zakupljene njive i da ih obrađuju, a odluka suda doneta je u formi rešenja na koje postoji pravo žalbe.

Zaposleni u PKB-u su krajem marta protestovali ispred Vlade Srbije zbog, kako su naveli, "nezakonitog izdavanja zemljišta na teritoriji Čente u zakup", tražeći poništenje sporne odluke.
Početkom aprila, tim povodom se oglasio i ministar poljoprivrede Goran Knežević, koji je radnicima poručio da je menadžment te firme bio blagovremeno obavešten o licitaciji državnog zemljišta u Zrenjaninu, i da zato svoje poslovodstvo treba da pitaju zbog čega PKB nije učestvovao na toj licitaciji.
"Ne dozvolite da vas oni koji su svojim postupcima ugrozili poslovne interese PKB-a, a time i vašu egzistenciju, sada šalju da protestujete na pogrešnoj adresi", navedeno je u Kneževićevom pismu članovima Samostalnog sindikata PKB-a.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP