Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR POLJOPRIVREDE POKAZAO DA NE POZNAJE SVOJ POSAO

Diletant!

Autor: R. Kantar - A. Medaković - S. Đorđević | 05.03.2013 - 23:50:00h | Komentara: 14

Taman kada su građani Srbije pomislili da ih ništa više ne može iznenaditi u vezi s toksičnim mlekom, Goran Knežević, ministar poljoprivrede, juče je još jednom šokirao celu naciju!

To je bila iznuđena mera u cilju spasavanja malih proizvođača mleka i mi ćemo uskoro vrlo brzo vratiti standard na 0,05:  Goran

To je bila iznuđena mera u cilju spasavanja malih proizvođača mleka i mi ćemo uskoro vrlo brzo vratiti standard na 0,05: Goran Knežević | Foto: Oliver Bunić

Nakon konsultacija sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a samo nedelju dana nakon što je promenio Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku, Knežević je zaključio da je 0,5 ovog otrova ipak prevelika doza, pa je dozvoljenu količinu ponovo smanjio deset puta, na prethodno propisanih 0,05 mikrograma po kilogramu. I to nije sve, najavio je uništavanje mleka koje prelazi tu granicu, a za koje je do juče tvrdio da je zdravo?!!

Goran Ješić

Goran Ješić | Foto: Oliver Bunić

Ješić: Rezultati analiza su užasavajući

Dok Dejan Krnjaić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, tvrdi da nema razloga za brigu, jer nijedan uzorak koji je poslat u inostranstvo na superanalizu ne prelazi granicu koja je predviđena novim - starim pravilnikom od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu, Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu naveo je da je dobio nove rezultate, koji su, kako je ocenio, užasavajući. “Rezultati prevazilaze i ovo što je sada podignuto na 0,5”, naveo je Ješić, ističući da je analiza iz laboratorije u Nemačkoj pokazala da u svim uzorcima vrednosti aflatoksina prelaze dozvoljeni EU maksimum od 0,05 mikrograma po kilogramu, dok četiri uzorka sadrže koncentraciju aflatoksina koja prelazi i sadašnju, desetostruko višu, propisanu granicu u Srbiji od 0,5 mikrograma po kilogramu, odnosno imaju 0,86 i 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina.

- U Srbiju će se uskoro vratiti taj standard, to je bila iznuđena mera u cilju spasavanja malih proizvođača mleka i mi ćemo uskoro vrlo brzo vratiti standard na 0,05 - rekao je juče ministar Knežević posle sastanka sa ministrima poljoprivrede iz zemalja regiona, pokušavajući da opravda činjenicu da je pravilnik koji je doneo bio na snazi svega sedam dana, dok ga vicepremijer Srbije nije poništio i najavio da će za 15 dana granica od 0,05 biti vraćena.
Nakon toga Knežević je obznanio i da će nakon objavljivanja zvaničnih rezultata iz Holandije nadležne službe reagovati po starom, odnosno najnovijem pravilniku, te uništiti sve mleko koje u sebi bude sadržalo aflatoksin u količini većoj od 0,05 mikrograma. On je odbio da novinarima objasni kako je sada mleko za koje je tvrdio da je zdravo i bezbedno odjednom ponovo otrovno?
Knežević je ponovio Vučićeve reči da će biti smenjeni četiri načelnika uprava u resornom ministarstvu.

- Ovo je samo posledica njihovog nečinjenja jer je trebalo ranije da budemo upozoreni na neke stvari - rekao je Knežević, koji izgleda nije upoznat sa tim da su prethodne godine stručnjaci upozoravili na prisustvo ovog toksina u silosnoj hrani.
Inače, o promeni pravilnika javnost je prvi upozano Aleksandar Vučić, koji je na taj način izrazio neslaganje sa odlukom koju je donelo Ministarstvo poljoprivrede, a prema Kneževićevim rečima, odobrila Vlada Srbije (?!). Knežević za “Alo!” kaže i da ne vidi ništa sporno u tome što je Vučić poništio njegovu ministarsku odluku, a kojom je on menjao zdravstvenu ispravnost mleka povećavajući, odnosno smanjujući dozvoljen nivo toksina u mleku čak 10 puta.

- Vučić nije poništio moju odluku. Na sastanku koji smo imali zajednički smo se dogovorili o svim merama i odlučili da je tako najbolje i da tako treba da se uradi - zaključio je ministar. Ministri poljoprivrede Hrvatske, BiH i Makedonije istakli su juče da je u njihovim zemljama dozvoljeni nivo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu i da nisu nikada razmišljali da povećavaju nivo aflatoksina.

Nemačka: Srpski kukuruz toksičan
Ministar: Nismo izvozili u Nemačku

Ministar Goran Knežević negirao je juče i da je Srbija prošle godine izvozila kukuruz u Nemačku.

“Nijedan kilogram merkantilnog kukuruza nije izvezen u Nemačku od 1. januara 2012. do 1. marta 2013. godine”, izjavio je juče ministar, a povodom tvrdnji Ministarstva poljoprivrede nemačke pokrajine Donja Saksonija, da je stočna hrana s povišenim nivoom aflatoksina napravljena od kukuruza koji je stigao iz Srbije. Kukuruz je, kako je objavljeno, stigao u Brake i Bremen, luke u Donjoj Saksoniji, nakon čega su ga nemačke firme preradile u stočnu hranu i prosledile farmama. U firmi “Tepfer internešnal” iz Hamburga, koja je uvezla spornu isporuku kukuruza iz Srbije, su naveli da je pošiljka kukuruza stigla 28. novembra prošle godine. Istovremeno, prištinska štampa prenosi da više od 30 šlepera sa brašnom i kukuruzom iz Srbije, za koje se sumnja da je kontaminirano teškim metalima, čeka rezultate analiza na carinskim terminalima na Kosovu, dok je holandska agencija za bezbednost hrane saopštila da su tri pošiljke kukuruza iz Srbije i Rumunije sa povišenim nivoom aflatoksina isporučene holandskim proizvođačima hrane za stoku u decembra, ali da to nije imalo nikakvu opasnosti po zdravlje ljudi.

Poslednji komentari
  • emkimke Vreme: 06.03.2013 07:18h

    Mislim ovo je van svake pameti. I ovakvi diletanti, neznalice, licemeri i da ne nabrajam dalje vode zemlju. Sta se cudimo sto smo tu gde smo. Bice to jos i gore. I tvrde da jos uvek nije sazreo za smenjivanje. E pa naravno da nije kad su i oni iznad njega isti, ako ne i gore.

  • Mima Vreme: 06.03.2013 07:50h

    Ma,naraodski rečeno,obična budala,nestručna ,neobrazovana..Lakrdijaš. Napolje s njim i njemu sličnim a takvih je 100 % u našoj politici. U zatvor,ništa manje od toga.

  • Boki Vreme: 06.03.2013 08:17h

    E,moj Dacicu,nista ti ne verujem.dok ti ovakvi likovi sede u vladi.

  • Bivši DS-ovac, odbor Nemačka Vreme: 06.03.2013 08:43h

    Nije za čuđenje. Ministar -diletant je (bivši) kadar DS, sada SNS. DS je uglavnom imala diletante, lopove, pljačkaše, #icaroüe i neznalice koji su uništili Srbiju. A bivši partijski drug, sada glavni "tužilac" je sličan ministru, on tek treba da dokaže, mada su postojeći dokazi strašni, da nije lopov, pljačkaš i prevarant što će, ako ima korektnih tužilaca i sudija, biti veoma teško. Znači, obojica pašu u raster u koji se uklapaju i mnogi drugi iz DS-a, na čelu sa milionrom Đilasom, kako narod danas vidi vodeće ljude partije koju sam napustio baš zbog lopovluka vrhuške, njihvih kumova, rođaka i prijatelja!

  • seljak Vreme: 06.03.2013 09:14h

    Strasno,maknite ovog diletanta.Sto pre sa njegovim najblizim saradnicima.Hitno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP