Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U TRGOVINAMA, OSIM MESA, NOVI CENOVNICI MLEKA, TESTENINE, SLATKIŠA, SOKOVA...

Dinar jača, gorivo jeftinije, a cene rastu?!

Autor: S. Đ. | 26.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Uprkos višemesečnom jačanju dinara, pa i pojeftinjenju energenata, proizvođači i trgovci nastavljaju sa povećanjem cena hrane. Pored već najavljenog prvomajskog poskupljenja jaja i mesa do 10 odsto, trgovine su dobile nove cenovnike mleka, testenine, kobasica, sokova...

Udruženja potrošača tvrde da  nema opravdanja za poskupljenja

Udruženja potrošača tvrde da nema opravdanja za poskupljenja | Foto: Nebojša Marković

Naime, kobasice, salame, jogurt, mleko, pavlaka, kao i začini, konzerve, testenina, sokovi, čokolade, keks, voda i pivo poskupljuju za dinar do najviše pet dinara, dok će praškasti proizvodi biti skuplji za pedesetak para po pakovanju.


Promet manji za 10 odsto
 

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je na godišnjem nivou opao za 8,3 odsto samo u prva dva meseca ove godine, pokazuje zvanična statistika. Na smanjenje prometa najviše su uticala poskupljenja osnovnih namirnica, a stručnjaci procenjuju da će na karaju aprila pad prometa premašiti 10 odsto.

Na drugoj strani, domaća valuta je od početka godine ojačala za 1,9 odsto u odnosu na evro, uz tendenciju daljeg jačanja, dok su i cene naftnih derivata poslednjih nedelja u stalnom padu. Kako su devizni kurs i cena energenata uglavnom bili opravdanja proizvođača za podizanje cena, nejasno je šta je sada razlog? U udruženju za zaštitu potrošača smatraju da je to - uvećavanje profita.

- Ponašanje proizvođača i trgovaca u Srbiji već odavno prkosi logici tržišne ekonomije. Oni su zacrtali koliku dobit žele da ostvare i od toga ne odustaju ni po koju cenu. Iako nema realnih razloga, oni ipak povećavaju cene kako bi nadomestili pad prihoda po osnovu smanjenog prometa usled smanjene kupovne moći potrošača - ocenio je za „Alo!“ Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP