Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NBS OTKLONIO DILEMU

Dinarske štediše su na dobitku!

Autor: Sanja Đorđević | 31.10.2012 - 07:36:00h | Komentara: 1

Iako je štednja za građane Srbije koji žive od prosečne plate misaona imenica, tekuća Nedelja štednje opet je malobrojnim štedišama otvorila dilemu u kojoj valuti oročiti ušteđevinu.

Građani se ipak i dalje teže odlučuju na štednju u dinarima...

Građani se ipak i dalje teže odlučuju na štednju u dinarima... | Foto: Željko Šafar

Praksa je pokazala da je kod nas i dalje najpopularnija štednja u evrima. Iz centralne banke ipak poručuju da su dinarske štediše na većem dobitku.
- Iako se ne može predvideti koja će štednja biti isplativija u kratkom roku, analize Narodne banke Srbije pokazuju da je, dugoročno posmatrano, isplativije štedeti u dinarima nego u devizama - naveli su iz ove institucije za „Alo!”.


U prilog štednji u domaćoj valuti ide i činjenica da su kamatne stope najstimulativnije, zatim da se na štednju u dinarima ne naplaćuje porez na dobit, koji je na devizne štedne uloge povećan na 15 odsto.

Ipak, uprkos svim kampanjama čiji je cilj dinarizacija finansijskog sistema Srbije, građani i dalje prednost daju deviznoj štednji, obrazlažući tu odluku strahom od slabljenja domaće valute, padom kupovne moći, kao i visokom inflacijom.

Koliko će se štedišama ubuduće isplatiti da drže depozite u evrima, najviše zavisi od stabilnosti dinara. Domaća valuta je u poslednjih godinu dana u odnosu na evro oslabila za gotovo 15 odsto, čime su devizne štediše direktno na dobitku.
Njihovu štednju ne dotiče koliki je rast cena na malo u našoj zemlji, već u Evropskoj uniji, gde je stopa inflacije oko dva odsto. Međutim, ako dinar ostane stabilan naredne, kao što je bio prethodne godine, i ako cene ne budu divljale, onda će dinarski štediša biti na dobitku.

Analitičari portala „kamatica.com” ukazuju na to da se može štedeti i u dolarima, švajcarskim francima, funtama, a kod pojedinih banka i u kanadskim ili australijskim dolarima, danskoj, švedskoj i norveškoj kruni, kao i japanskom jenu, te zato preporučuju da se višak novca rasporedi u više valuta.
Oni podsećaju na provereno pravilo da je najbolje štedeti u najmanje tri valute, recimo u evrima, dolarima i „švajcarcima“, jer štednja u tim valutama svodi valutni rizik na najmanju moguću meru.

Za štednju u dinarima su stimulativnije kamate i ne plaća se porez na dobit...

Za štednju u dinarima su stimulativnije kamate i ne plaća se porez na dobit... | Foto: Beta

Štednja u evrima i dinarima

Primer za 1.000 evra

period 12 meseci
kamata 5,5 odsto
iznos 1.046,75

*uračunat porez od 15 odsto

Primer za 100.000 dinara

period 12 meseci
kamata 12 odsto
iznos 112.000

Poslednji komentari
  • igor Vreme: 31.10.2012 11:00h

    prosle godine kurs eura u nedelji stednje iznosio je 100.5din,a nakon 12 meseci 113,3din. ako ste prosle godine ulozili 1000 eura to je po kursu na taj dan bilo 100500 dinara,kamata za 12 meseci(12%)iznosi 12060 dinara,tako da ove godine ukupno podizete 112560 dinara,pretvoreno u eure po kursu na danasnji dan to je 993.4 eura ako ste stedili u eurima uz kamatu 4,5%posle godinu dana podigli biste,uz placen porez od 15% 1038,25eura ili po kursu na danasnji dan 117633,72 dinar

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP