Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE PISANJA ALO! VOZILO UBIJENOG PREMIJERA SPASENO OD ZABORAVA!

Đinđićev BMW ide u muzej!

Autor: Aleksandra Medaković | 04.05.2013 - 21:57:00h | Komentara: 8

Blindirani BMW u kojem je Zoran Đinđić, pokojni premijer Srbije, proveo poslednje trenutke svog života postao je muzejski eksponat, ekskluzivno saznaje „Alo!“. Naime, posle serije tekstova našeg lista o tome da službeni automobil u kojem je smrtno ranjeni Đinđić 2003. godine nakon atentata prevezen u Urgentni centar truli u jednoj od garaža Ministarstva unutrašnjih poslova, Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja i vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila, posle skoro sedam godina uspeo je da uvrsti ovaj BMW u muzejsku postavku.

Devet godina trulio u garaži Ministarstva unutrašnjih poslova

Devet godina trulio u garaži Ministarstva unutrašnjih poslova

 - Akciju sam pokrenuo još 2006, ali bezuspešno. Na desetogodišnjicu ubistva premijera, Branislav Lečić je postavio predstavu „Opomena“ u Centru „Sava“. Tamo se našao i Đinđićev BMW i posetioci su tog dana mogli da ga vide. U razgovoru sa Lečićem, izneo sam mu ideju da se automobil nađe u stalnoj postavci muzeja. To je bio prvi korak u pravom smeru. Posle toga sam u razgovoru sa nadležnim iz MUP-a uspeo da ugovorim detalje - navodi u razgovoru za „Alo!“ ministar Petković.

Zoran  Đinđić

Zoran Đinđić

On dodaje da je ovaj automobil prava relikvija jednog vremena i da kao takav predstavlja veoma važan istorijski eksponat.

Trenutak kada smrtno ranjenog Đinđića sklanjaju u BMW

Trenutak kada smrtno ranjenog Đinđića sklanjaju u BMW

- To je limuzina kojom se Đinđić vozio poslednji put i kao takav nema cenu. BMW je dodeljen Ministarstvu kulture, a Ministarstvo ga je dodelilo Muzeju nauke i tehnike, gde će biti deo stalne postavke automobila. U toj postavci, pored tog BMW-a, naći će se još devet automobila, među kojima će biti i Titova vozila. Planirano je da se vozila izlože javnosti u prostorijama muzeja u Skenderbegovoj ulici do kraja godine, a pored svakog automobila postojaće i video-materijal pomoću kojeg će građani imati prilike da saznaju više detalja o njima - najavljuje ministar kulture.
Kako je „Alo!“ pisao krajem prošle godine, službeni Đinđićev BMW je devet godina trulio u jednoj od garaža MUP-a, gde su mu navodno skidani čak i delovi. Tada je ministar Petković rekao da će se ponovo založiti da se automobil sačuva za buduće naraštaje.

Ružica Đinđić još čeka Zoranove stvari

Iako je od ubistva Zorana Đinđića prošlo punih deset godina, njegova supruga Ružica, kako je „Alo!“ već pisao, još uvek nije dobila njegove lične stvari.

- Država mi je nakon ubistva vratila samo Zoranovu krvavu kravatu, krvavi novčanik i krvavi mobilni telefon. Već devet godina, uprkos obećanjima prethodne dve vlade, čekam da mi budu vraćeni njegov sako, košulja, pantalone, štake i jedna cipela - izjavila je tada Ružica Đinđić.
Poslednji komentari
  • baki Vreme: 05.05.2013 03:21h

    ovo je srpska realnost, a ne istorija.

  • misho Vreme: 05.05.2013 07:44h

    hristos vaskrs.sretan uskrs dežurnom osoblju lista i čitaocima. petkoviću,podržavam ideju ali insistiraj da se radi objektivnosti jedne epohe u muzeju izlože crna kožna jakna koju je zoran kroz rane radove "pribavio" u nemačkoj,zatim original pismo sa poniznom molbom štabu nato pakta za intenziviranje bombardovanja srbije kao i radna knjižica da narod vidi sa koliko je radnog iskustva i filosovskog naboja vodio zemlju.

  • milovan Vreme: 05.05.2013 12:38h

    misho ! tebi zaista nije dobro, LEČI se čoveče mržnja ubija.

  • Bota Vreme: 05.05.2013 14:29h

    Vazno je da je Ruzica dobiloa visoku penziju i vilu na Dedinju pa mi nije jasno zasto trazi kosulju, cipelu i stake. To joj bas i nije potrebno.

  • NATO Vreme: 05.05.2013 14:32h

    Misho BRAVO za komentar - potpisujem ga. A ti Milovane uzmi lekic pre nego sto citas novine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP