Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROCENJENO DA JE ZVEZDAN JOVANOVIĆ NAJBEZBEDNIJI U POŽAREVAČKOM KAZAMATU

Đinđićev ubica još dve godine u „Alkatrazu”!

Autor: Danica Ćuruvija | 21.09.2014 - 18:28:00h | Komentara: 6

Nadležne službe ocenile da bi Jovanović u zatvoru sa blažim režimom imao pravo na češće posete porodice i na takozvanu ljubavnu sobu, te da bi mogao eventualno organizovati i bekstvo

Zvezdan Jovanović

Zvezdan Jovanović

Zvezdan Jovanović zvani Zveki (49), nekadašnji pomoćnik komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije RDB koji je osuđen na 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića (51), provešće još dve godine u požarevačkom zatvoru „Alkatraz”, saznaje „Alo!”. Prema saznanjima našeg lista, nadležne službe su procenile da je Jovanović najbezbedniji u ovom zatvoru, te da se nisu još stekli uslovi da služi kaznu u kazamatu gde je blaži režim.


- Procenjeno je da bi se u zatvoru u kojem bi imao pravo na češće posete

Živi u ćeliji od 10 kvadrata
U pooštrenom režimu služenja kazne u „Alkatrazu”, podrazumeva se da osuđenici budu sami u ćeliji, dok kontakt sa spoljnim svetom strogo kontrolišu uprava i sud.
Kao i njegov saborac Legija, i Jovanović je smešten u ćeliju veličine 10 kvadrata. Tu ima ormarić, tuš, sto, stolicu, ogledalo, krevet, čučavac, utičnice i priključak za televizor.
Za razliku od Centralnog zatvora, u prostoriji za posete u specijalnom odeljenju zatvorenici mogu da pričaju samo kroz pancirno staklo, putem interfona. Postoji i soba za dnevni boravak, a tu se nalazi telefonska govornica. Svi razgovori osim sa braniocem se prate.

porodice i na takozvanu ljubavnu sobu, mogao da se udruži i eventualno organizuje bekstvo - navodi izvor „Alo!”.


Jovanović se, kako saznaje naš list, žalio na ovo rešenje.


- Sada žene pritvorenih „crvenih beretki” u šali kažu da im muževe ne puštaju, jer se zbog njih plaše udruživanja. U ljubavnoj sobi Jovanović bi, jednom u tri meseca, imao pravo na intimne trenutke sa svojom suprugom Oliverom - kaže sagovornik „Alo!”.


Naš izvor kaže i da se Jovanović tokom 11 godina boravka u zatvoru promenio i da nije više onako namgrođen kao ranije.


- Čak je počeo da zbija šale, a primetno je da se pažljivo priprema za svako suđenje u kojem je optužen za pobunu „crvenih beretki”. I na suđenja dolazi sa rokovnikom i propituje svedoke - kaže naš sagovornik.


Jovanović je krajem avgusta 2010. postao drugi stanar „Zabele”. Pre dve godine produžen mu je dvogodišnji „mandat” u ćeliji „Alkatraza”, u kojem se ne može sresti sa svojim nekadašnjim komandantom Miloradom Ulemekom Legijom (46).


Jovanoviću je krajem 2009. potvrđena kazna zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića pošto je Vrhovni sud odbio kao neosnovane žalbe njegove

Stanišić ga izbacio iz JSO, a Marković vratio
- Rođen je u Peći
- Nekadašnji pomoćnik komandanta JSO
- Iz „crvenih beretki” ga je izbacio bivši šef DB Jovica Stanišić (64), ali ga je kasnije u jedinicu vratio Radomir Marković (68), nekadašnji načelnik DV
- Uhapšen je krajem aprila 2003. godine, zbog ubistva premijera Zorana Đinđića (51)
- Osuđen je na 40 godina robije, jer je iz snajperske puške „hekler i koh”, 2 kalibra 7,62 milimetra, sa dva projektila ubio premijera i ranio šefa njegovog obezbeđenja Milana Veruovića
- Još 29 godina atentator će provesti iza rešetaka
 

odbrane. On je na tu kaznu osuđen i zbog pokušaja ubistva Đinđićevog telohranitelja Milana Veruovića (43) i udruživanja radi neprijateljske delatnosti.


Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. na ulazu u zgradu Vlade Srbije, a njegov telohranitelj Milan Veruović je teško ranjen. Sud je utvrdio da je Ulemek bio organizator ubistva i da je Jovanović ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili Veruovića.


Jovanović se tokom procesa branio ćutanjem, pa je na početku suđenja, krajem decembra 2003, pročitano njegovo priznanje iz istrage, u kojem je opisao kako je ubio Đinđića.


„Ubio sam Zorana Đinđića iz patriotskih razloga kako bi sprečio izručenje naših ljudi, ratnika i istinskih patriota Hagu. To sam učinio u dogovoru s Legijom i za to nisam uzeo nikakav novac. Na to sam se odlučio kada mi je Legija rekao da ćemo ja, on i još 15 oficira biti isporučeni Hagu, a naša Jedinica za specijalne operacije biti rasformirana”, navedeno je, između ostalog, u toj izjavi, koju je kasnije Jovanović osporavao uz izgovor da nu je podmenuta i uzeta pod pritiskom.


„Legija mi je govorio da ćemo imati velikih problema sa Hagom. Rekao mi je i pre odlaska Vojislava Šešelja u Hag da će on morati tamo”, ispričao je Jovanović pred pripadnicima UBPOK-a.


Jovanović je u policiji priznao i pokušaj drugog atentata na premijera Đinđića, kod Hale „Limes“, ali da im je taj plan propao jer Dejan Milenković Bagzi nije pravovremeno presekao put Đinđićevoj koloni. „Posle toga smo doneli plan da je najidealnije da ga gađamo snajperom kako bi izbegli bespotrebne žrtve. Legiji sam obećao da mogu to da izvedem jednim metkom, posle čega se Spasojevićeva ekipa dala u potragu za lokacijom.
 

„Đinđića sam ubio jednim hicem”

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić | Foto: A. Ilić

 

-Puška iz koje sam pucao u Đinđića je dobra, u okvir staje 20 metaka, a u torbi sam još imao rezervne okvire. Ja sam odabrao klasično šiljato zrno „vinčester”, a upucavanje sam vežbao na Fruškoj gori- naveo je Jovanović u policiji gde je rekao da su imali dojavu iz Đinđićevog obezbeđenja.
„Đinđića sam ubio jednim hicem, iz Gepratove. Drugi metak sam ispalio radi sigurnosti jer je Đinđić čudno stajao, nekako sa strane. Nisam imao vremena da mu pucam u glavu. Nisam želeo da ranim momka iz njegovog obezbeđenja, ali je ušao u putanju drugog metka.
Naredio sam da Aleksandar Simović i Ninoslav Konstinović zapale stan, ali to nisu učinili. Posle ubistva nisam video Spasojevićeve ljude. Otišao sam u Kulu, a imao sam osećaj da će sve biti otkriveno. Niko iz JSO, osim Željka Tojage, nije bio upleten. Kada sam pozvan u MUP, sve mi je bilo jasno. Ja nisam kriminalac i ovo je za mene političko ubistvo”, rekao je Jovanović pripadnicima MUP-a.

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 21.09.2014 20:34h

    Treba uraditi reviziju tog procesa tu baš i nije sve kako je presuđeno.Šta bi sa trećim metkom?Zvezdan u tome jeste učestvovao ,ali sam ubeđena da je pokrivao pravog ubicu o kome verovatno znaju samo organizatori atentata koji nisu u Srbiji niti su Srbi.Mgli bi o tome dosta reći Britanci i SAD-e.

  • asid Vreme: 21.09.2014 21:31h

    Sve Djindjićeve ubice uključujući i ono što je povuk'o obarač žive na visokoj nozi i na slobodi!

  • olivera Vreme: 22.09.2014 07:24h

    Nije mi jasno odakle Vam pravo da iznosite neistinu? Odgovorno tvrdim da Zveydan nikad nije bio "izbacen " iz jedinice, niti iz MUPa... Jos nesto, zasto spominjete izjavu iz policije...nije vam niko saopstio da Zvezdan u policiji nije nista rekao? Vi ste neobavesten novinar!

  • veca Vreme: 22.09.2014 07:45h

    Opet se potvrdjuje ona stara izreka iz zatvora ikad a iz groba nikad! Neko ko je spreman da snajperom ubije nekoga to nije covek niti se moze tako nazvati i jos mu tepaju ZVEKI, sramotno i za vasu profesiju! I jos je nesto interesantno skoro svi ti *opasni momc* KAO I VECINA KRIMINALACA DOLAZI SA KOSOVA. pa braco sto se tamo niste borili i trudili da ocuvate svoja ognjista i svoje grobove kad ste vec takve patriote?i

  • filip Vreme: 23.09.2014 01:20h

    Tako, tako da zarade ove ribe platu a ne da se samo manekenisu i poziraju, kao ovo je ponos srbije, od njih nikakvaa vajda za sigurno,vojska nije zezanje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP