Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONSOLIDOVAN BUDŽETSKI DEFICIT

Dinkić: Deficit može biti i veći

Autor: | 03.11.2012 - 18:05:00h | Komentara: 0

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je sa MMF-om dogovoreno da konsolidovani budžetski deficit za 2013. može biti i nešto veči od planiranih 3,6 odsto BDP.

Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković

MMF pomagaj: Mlađan Dinkić | Foto: Beta

Dinkić je rekao da veći deficit konsolidovanog budžeta može biti rezultat uvećanih izdataka za kompenzaciju dugova nasledjenih iz prošlosti, a ne zbog prepravke budžeta za sledeću godinu, pošto je on dobro napravljen.

"Činjenica je da smo se mi sa šefom Misije MMF-a Zuzanom Murgasovom dogovorili da konsolidovani budžetski deficit može biti i veći od 3,6 odsto BDP-a i to je prvi put posle 12 godina moje saradnje sa MMF da nam Fond dozvoljava da napravimo veci budžetski deficit od onoga što smo sami iskreirali", objasnio je Dinkić.

On je izrazio ubeđenje da će Misija MMF-a, koja dolazi u Beograd 13. novembra, potvrditi predlog budžeta za iduću godinu.

Ministar finansija je naveo da su 26 milijardi dinara ukupni dugovi zdravstva, jer država duguje ogroman novac farmaceutima, duguje se novac putarima, lokalne samouprave duguju novac gradjevinarima za izvrsene kapitalne investicije, a postoje i neki dugovi pravosuđu.

"Moja namera je da uvedemo disciplinu, da se ne prave novi dugovi, a da se počiste svi iz prethodnog perioda. U tom čisćenju dugova upumpaćemo još dodatne likvidnosti u privredu i to će unekoliko podići nivo ukupnog deficita u sledećoj godini, ali ne iznad četiri odsto BDP-a i to je ono o čemu ćemo mi pričati sa MMF-om", naveo je ministar finansija.

Zgrada Ministarsa finansija

Ministarstvo finansija najavljuće veći deficit | Foto: Stanko Đalić

Dinkić je objasnio da ukoliko Vlada Srbije u narednoj godini bude izmirila, "a ima nameru", dugove farmaceutskoj industriji, putarima i drugima, to će onda malo povećati ukupan deficit, jer se ti poverioci u konsolidovanom bilansu budžeta, a ne u republičkom.


Zbog toga se ukupan deficit budžeta, umesto 3,6 odsto, može popeti na maksimalno četiri odsto BDP-a, precizirao je ministar finansija napominjući da se radi o zanemarljivim razlikama jer ''svejedno je da li će deficit biti 3,6 ili četiri procenta BDP-a, jer to je drastično manje u odnosu na sedam odsto, koliko iznosi ove godine".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP