Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STARI ZNANCI

Dinkić-Đelić: Ko je kriv za rast javnog duga

Autor: Tanjug | 01.07.2013 - 20:41:00h | Komentara: 0

U Skupštini Srbije završen je večeras prvi dan rasprave o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, koju je kasno popodne obeležila i polemika ministra finansija Mlađana Dinkića i poslanika Demokratska stranke (DS) Božidara Đelića ko je kriv za veliki javni dug Srbije, za loše stanje u javnim finansijama i veliku stopu nezaposlenosti.

Đelić je u raspravi istakao da je ova vlada napravila dug od oko četiri milijarde evra, na šta je replicirao Dinkić navodeći da su problemi nastali od 2008. godine, jer je javni dug od tada do danas narastao za čitavih devet milijardi evra.
Dinkić je podsetio da je nasleđeni dug 2001. godine iznosio 160 odsto BDP-a, zbog čega je kasnije pregovarano o otpisu dela dugova prema Londonskom i Pariskom klubu poverilaca.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Goran Sivački

 Kada je formirana ova Vlada Srbije, 27. jula 2012. godine, nasledila je puno dugova i obaveza, sa skoro praznom državnom kasom, koje je morala da izmiri da bi država finkcionisala, kazao je Dinkić.

Na dan 30. decembra 2012. javni dug Srbije bio je 17,6 milijardi evra što je bilo 61,5 odsto BDP-a, a danas iznosi 56,3 odsto BDP-a, jer je u međuvremenu Srbija otplatila polovinu duga Londonskon klubu poverilaca.
Dinkić je zapitao ko je najodgovorniji što "Putevi Srbije" od 2008. godine do danas državi nisu plaćali PDV na naplaćenu putarinu i ko je kriv što se to tolerisalo?
Govoreći o nezaposlenosti u Srbiji, ministar je rekao da je Anketom o radnoj snazi u oktobru 2012. ustanovljeno smanjenje nezaposlenosti na 22,4 odsto, sa 25,5 odsto u januaru iste godine.

Vicevi o Piroćancima su izmišljeni: Božidar Đelić

Božidar Đelić | Foto: Petar Marković

Prema tim podacima, 708.000 ljudi u Srbiji aktivno traži posao, a aktivno radi 2,15 miliona ljudi, naveo je Dinkić.

Đelić je prozvao sadašnju vladu da za izgradnju infrastrukture mesečno troši 10 miliona evra na projekte i to zajedno tri ministarstva, i smatra da je to isuviše sporo, ako se ima u vidu da imamo na raspolaganju 4,5 milijardi evra od stranih kreditora.
Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić stao je u odbranu vladinog predloga rebalansa budžeta, iako, kako je rekao, "naprednjaci" nisu zadovoljni tim budžetom.
On je ocenio da su rebalans budžeta i planirani prihodi, rashodi i deficit u ovom trenutku rezultat mogućeg, u situaciji kada vlada globalna ekonomska kriza.
Replicirajući poslaniku Đeliću, koji je imao primedbu na planirani veliki deficit budžeta, Arsić je ukazao da je upravo DS odgovorna za preveliku državnu administraciju u Srbiji i time velike troškove budžeta, jer su zapošljavali "i šakom i kapom".
Arsić je naveo da od 178 milijardi dinara planiranog deficita u rebalansu budžeta, "lavovski deo" otpada na pokrivanje gubitaka Razvojne banke Vojvodine i Agrobanke, za šta odgovornost snosi DS i njena prethodna vlada.
Raspravu o rebalansu budžeta Skupština će nastaviti sutra u 10 sati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP