Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA PODRAZUMEVA NAJAVLJENA GILJOTINA PROPISA

Dinkić doveo građane u zabludu?

Autor: Milan S. Prelić | 08.01.2013 - 23:54:00h | Komentara: 9

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ponovo se zaneo! Iako je prvobitno obećao da će srpske privrednike osloboditi dela nameta tako što će, između ostalog, u okviru reforme Poreske uprave ukinuti pet miliona obrazaca, ispostavilo se da nije u pitanju smanjenje dosadašnje papirologije, već njeno prebacivanje u elektronsku formu!

Od jula 2014. svi će  morati elektronski da šalju poreske obrasce: Mlađan Dinkić

Od jula 2014. svi će morati elektronski da šalju poreske obrasce: Mlađan Dinkić | Foto: Oliver Bunić

Pojašnjenje ove zavrzlame dobili smo u Ministarstvu finansija i privrede, u kom nam je rečeno da u ovoj i narednoj godini nameravaju da “ukinu nekih pet miliona obrazaca” koji služe za podnošenje raznih poreskih prijava.
“Ideja je da se svi poslovi sa Poreskom upravom obavljaju elektronskim putem umesto kao do sada putem redovne pošte ili dolaskom na šaltere Poreske uprave.

Mahmud  Bušatlija

Mahmud Bušatlija | Foto: Goran Srdanov

Bušatlija: To je predizborna priča


Savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je najava ukidanja obrazaca samo ministrova predizborna priča.
- Dinkić o giljotini propisa priča godinama, ali pričao je i o onih famoznih 1.000 evra. On štiti krupni kapital od građana, umesto da zaštiti građane od monopola i ekstraprofitera. Te priče o ukidanju raznih propisa su šuplje priče, koje su plasirane u iščekivanju novih izbora. Istorijski je dokazano da onaj ko vas uvede u krizu, iz nje ne može da vas izvuče. A vi vidite ko sve ove godine drži finansije u Srbiji - objašnjava Bušatlija. Što se Dinkićeve najave o porastu izvoza na 25 odsto i privrednom rastu od dva odsto tiče, Buštalija smatra da je to neophodno, ali nedostižno.

Ministarstvo i Poreska uprava žele na ovaj način poreskim obveznicima da omoguće što jednostavniju dostavu svih prijava koje su neophodne, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstaknu da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine”, odgovoreno nam je iz ministarstva uz pojašnjenje da nije u pitanju ukidanje obrazaca, već njihovo prebacivanje u elektronsku formu. Ideja o smanjenju papirologije svidela se vlasniku kompanije “Todor” Mirku Todoroviću, koji smatra da baš Dinkić, koji je obećao i ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, može to da uradi.

- Za samo jednu građevinsku dozvolu treba vam stotine i stotine papira! Ako je Dinkić rekao da će ukinuti nepotrebne procedure, onda je to odlično. Ali, bojim se da je usamljen... - kaže za “Alo!” Todorović, a slično misli i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković: „On je pričao da ranije nije mogao mnogo da utiče na te stvari, ali sada ima velike i jake poluge, pre svega Ministarstvo finansija, zbog čega neće moći da kaže da nije ništa mogao da uradi.“
Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 09.01.2013 00:36h

    Bolje bii bilo da smanjiš nezajažljive apetite žute bande koja je otevši evidenciju zemljišnmih knjiga iz suda nabila takse i 1500% veće pa je u Subotici izvod iz ZK umesto 100 dinara 1200 dinara a o drugim taksama da i ne govorimo.

  • Ivan Vreme: 09.01.2013 02:11h

    Nesto su i uradili na polju elektronske komunikacije sa PU. Nije da nisu, iako Dinkija ne gotivim uopste.

  • Vitez Vreme: 09.01.2013 10:24h

    Jedini ministar koji nešto radi konkretno.Treba samo Dačić i Vučić da kontrolišu svoje službenike,jer Dinkiću treba dobra logistika.

  • Paja Vreme: 09.01.2013 10:26h

    Da li postoji veći prodavac magle od Mlađe?

  • DSV Vreme: 09.01.2013 11:09h

    NOVO ZAPOSLJAVANJE PARTISKIH KADROVA DA PISANE OBRASCE UBACE U KOMPJUTERE NAREDNE CETIRI GODINE ! dinkicu ni PROMIL vise u zivotu u politici dobiti neces jer si gori od MINHAUZENA ! Izvinte neznam koji je taj ja cuo da je Dinkic gori!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP