Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIVREDA SRBIJE I DALJE U TEŠKOM STANJU

Dinkić: Izlazak iz krize uz više stranih investicija

Autor: Tanjug | 22.05.2013 - 08:09:00h | Komentara: 2

Privreda Srbije i dalje je u teškoj situaciji i bez privlačenja više domaćih i stranih investicija naša zemlja teško će izaći iz krize, izjavio je ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić.

Ili spas ili smena:  Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

U domaćim medijima se u poslednje vreme prenose komentari iz EU da Fijat "vuče" privredni razvoj Srbije, što je tačno, ali ja nisam zadovoljan, jer to nije dovoljno i zato nam treba više takvih investicvija, rekao je Dinkić, komentarišući zvanični statistički podatak da je Srbija u prvom kvartalu imala rast BDP-a od 1,9 odsto, što je znak da je domaća privreda izašla iz recesije.


Učestvujući u programu RTS-a, Dinkić je rekao da dok ne krene oporavak u EU, gde Srbija izvozi 60 odsto svoje proizvodnje, Srbija se ne može nadati oporavku privrede i izlasku iz krize. U Vladi smo se dogovorili da krenemo u akciju za animiranje investitora, jer je primer Fijata pokazao da je Srbiji potrebno više takvih investicija, skoro za svaki region u Srbiji, da bi se naša zemlja ekonomski oporavila, rekao je ministar. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je napravila strategiju privlačenja stranih investicija i ključne destinacije za privlačenje investitora su Rusija, zemlje Persijskog zaliva, Azerbejdžan, Turska, a u poslednje vreme i Belorusija, odakle se uskoro očekuje ugovor o određenim ulaganjima u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje da li će u prvih šest meseci država redovno isplaćivati plate i penzije, Dinkić je naglasio da tu neće biti problema, da će se redovno isplaćivati, i neće biti njihovog smanjivanja. Međutim, on je upozorio da će morati da se naprave uštede u po svim ministarstvima za oko 30 milijardi dinara u budžetu, jer su podbacili neki poreski prihodi zbog krize. Ministar je najavio da sutra u skupštinsku proceduru ulazi paket poreskih zakona koji će rasteretiti privredu i plate zaposlenih. Komentarišući opravdanost dodeljivanja podsticaja investitorima, Dinkić je rekao da se taj novac vraća u budžet Srbije za 17 meseci.

Dinkić je rekao da nije bio za davanje podsticaja investitorima, ali se pokazalo da je to nužnost koja se pokazala opravdanom i u drugim zemljama u okruženju i napomenuo da Fijat nikad ne bi došao u Srbiju da nije bilo tih podsticaja.

On je za 1.jul u Subotici najavio otvaranje fabrike nemačke kompanije Kontinental, koja proizvodi automobilske gume, a očekuje se i početak izgradnje još jedne fabrike nemačkog Boša, navodeći da su i njima dodeljeni podsticaji. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) do sada je dodelila podsticaje za oko 250 domaćih i stranih firmi, od čega su polovina domaće bankarske garancije, ali je problem kod naših investitora koji ne uspevaju na vreme da obezbede bankarske garancije, iako dobijaju državne podsticaje kao i strane firme, objasnio je ministar finansija.

Odgovarajući na pitanje o sudbiji Železare Smederevo, Dinkić je rekao da se pregovara sa kompanijama iz Rusije, Ukrajine i Italije i država nema nameru da ostane vlasnih smederevskog giganta, već da joj nađe strateškog partnera.

Dinkić nije želeo da komentariše da li su tačne medijske špekulacije da kompanija Etihad iz Emirata za desetak dana dolazi u Srbiju sa ponudom za preuzimanje Jat Ervejza, ocenjujući da bi Jat dobio odličnog strateškog partnera ukoliko bi se taj ugovor realizovao. Kada je reč o ugovoru o privatizaciji Trepče, Dinkić nije želeo da komentariše političke implikacije takvog ugovora, naglašavajući da bi pokretanje Trepče dobro došlo Srbima na severu Kosova, jer oni moraju od nečega da žive.

Objašnjavajucvhi razloge za ostanak Gorenja već 60 godina u Srbiji, član Upravnog odbora Gorenje grupe Branko Apat je podsetio da u proteklih 10 godina ta slovenačka kompanija ima tri firme u Valjevu, Staroj Pazovi i Zaječaru. Razlozi investiranja Gorenja u te tri fabrike u Srbiji su dobar geografski položaj neophodan za izvoz u zemlje okruženja, kvalifikovana radna snaga, kao i podsticaji i uslovi poslovanja, naveo je Apat i dodao da je država Srbija ispunila obećanja u oblasti izgradnje putne infrastrukture koje je Gorenje tražilo.

Apat je, komentarišući dodeljivanje podsticaja stranim kompanijama, rekao da su oni bili onaj faktor koji je presudio da Gorenje dođe i investira u Srbiju u proteklih desetak godina, jer to je bilo nešto što je davalo nadu da će njihova investicija biti sigurna.
Slovenački biznismen je ocenio da se poslovno okruženje u Srbiji promenilo za 50 odsto na bolje u proteklih nekoliko godina i podsetio da je Gorenje u Valjevu dovelo oko 80 dobavljača i njima su ponudjeni krediti za poslovanje koji su bili povoljniji od tržišnih, kao i odgovarajući podsticaje od države.
Poslednji komentari
  • amer Vreme: 23.05.2013 04:49h

    kakve investicije od stranaca? zakon I ustav u srbiji ne dozvoljava firmi da posluje uspesno zakoni su pravljeni "anti business" jer toliko dazbina poreza I taksi niko ne moze da se naplati I da posluje uspesno I pozitivno, srbija ce ostati izolovana od bilo kakvih ozbiljnih investitora I ostace samo domae firme koje placaju reket politicarima I to je sve, niko normalan nece da ulaze svoj tesko zaradjen novac u srbiji da bi ga drzava pokrala

  • joca Vreme: 23.05.2013 07:41h

    s tobom nema izlaska iz krize,svi su se menjali samo si ti ostajao od tragicnih 90_ih,zar to nije dokaz ko si i sta si i s kim si.a isti su i oni koji su te sa tom podrskom naroda koju imas(nemas) primali u vlast .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP